Magyar tervezőt kértek fel egy olasz szecessziós grand hotel felújítására

A felújítást a firenzei központú Italiana Hotels kezdeményezte, és a VARRODESIGN-t kérte fel a műemlék teljes felújítására, az épület koncepciójának és működésének újragondolására. Az Achille Manfredini milánói építész által 1908-ban tervezett szálloda egy sziklán magasodik a Cimói-tó felett. Bár virágkorában rendszeresen látogatták az amerikai és olasz filmsztárok, az utóbbi évtizedekben mégis elhagyatottan állt.

Látványképek Nuvole Garden HotelForrás: VarroDesign / Press

Varró Zoltán belsőépítész és csapata, a 6 emeletes, 80 szobás hotel régi csillogását tervezi visszahozni. Az észak-olasz luxus életmódhoz illeszkedő design koncepcióban szerepet kapnak Uzsay Márton festőművész festményei is, aki hamarosan a 10 óriás képből álló L'aqua Della Vita sorozatát szállítja a Comói palotába - olvasható a sajtóközleményben.

Az egykor pompás grand hotelt 1910-1911 között építették és a milánói polgárság népszerű üdülőhelye volt. A 20. század közepén olyan amerikai sztárok élvezték itt a dolce vita-t mint Marlon Brando, majd az épületet az 1960-as években a transzcendentális meditáció guruja, Maharishi Mahesh Yogi vásárolta meg. Az 1970-es évek óta többször is megpróbálták helyre állítani az épületet, de nem jártak sikerrel, a hotel sokáig elhagyatottan állt. Végül az mentette meg az enyészettől, hogy az olasz szállodákat üzemeltető Italiana Hotels-hez került.

Comóról általában a gyönyörű tóparti villák jutnak eszünkbe, de ez a szálloda több száz méterrel a Comói-tó felett kapott helyet, ahonnan nemcsak Milánótól Svájcig lehet ellátni, de sokszor még az is előfordul, hogy a felhők a hotel alatt úsznak el - írták a közleményben

A BLU étterem látványképeForrás: VarroDesign / Press

"Amikor először az épületben jártam, ez különleges elhelyezkedés érintett meg. Egy sziklaszirten találtam magam a tó felett. Úgy éreztem olyan ez, mint ahogy az Istenek lakhelyét elképzeltem gyerekkoromban: a felhők közül nézik, hogy az emberek mit csinálnak lent. A terv tehát az, hogy egy külön világot hozunk itt létre, és már el is neveztük a szállodát Nuvole Gardennek, azaz 'felhők kertjének" - mesélte Varró Zoltán.

A szálloda egyik központi terét, a BLU éttermet a tó inspirálta. Az ide betérő vendégek egy víz alatti világba csöppennek: a falakon különleges kékes színű, színátmenetes bársony függöny fokozza az élményt, melyet a ház többi textíliájával együtt maga Varró Zoltán tervezett; aki plafonra emeli a tekintetét a víz játékát láthatja csillogni, míg a szőnyegen kavics minta köszön vissza. Ennek a víz alatti miliőnek lesz a megkoronázása Uzsaly Márton óriási festményekből álló, vízre reflektáló sorozata.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek