Barcelonában szigorú korlátozásokat vezetnek be a tömegturizmus ellen

Bár a második legboldogabb városként hivatkoztunk rá egy tegnapi cikkünkben, Barcelona évek óta szenved a tömegturizmus miatt. A városvezetés éppen ezért felvette a küzdelmet ellene, és szigorú intézkedésekre szánta el magát. Július végétől már csak legfeljebb 30 fős turistacsoportok sétálhatnak a városban. A Vella óvárosi negyed szűk utcáit legfeljebb 15 fős csoportokban lehet felfedezni, néhány történelmi látványosság pedig maximum 8 személyt fogadhat egy időben. A szabályokat megszegők akár 3000 eurós bírságra is számíthatnak – írja a turizmus.com az RND cikkére hivatkozva.

La Rambla, BarcelonaForrás: Peresanz / Shutterstock

Ezenfelül a városközpontban már csak 24 utcát és teret járhatnak be a csoportok, valamint bizonyos övezetekben egyirányú közlekedés lép érvénybe a turistacsoportok számára. Továbbá a hangosbeszélőket sem engedélyezik a vezetett csoportoknál, az idegenvezetők csak enélkül beszélhetnek, vagy legfeljebb fejhallgatón keresztül kommunikálhatnak a csoportjukkal.

Ezenkívül csak ott állhatnak meg a csoportok, ahol nem zárják el az utat más gyalogosok elől. A Barcelonát egyénileg felfedezőknek nem kell korlátozásoktól tartaniuk. Az új szabályok abban segítenek, hogy megteremtsék a lehetőségét a mintegy 1,6 millió városlakó és az évente, főleg a nyári hónapokban ide érkező 19 millió látogató békésebb egymás mellett élésének.

A szabályok egyelőre 6 hónapig érvényesek. 

 A helyiek és a nagy csoportok viszonya jelenleg nagyon feszült, amit az is jól mutat, hogy a turisták által kedvelt negyedekben „Tourist go home" feliratú plakátokkal és graffitikkel találkozni.

A Güell parkban sem tartózkodhat korlátlan számú turistaForrás: Maria Michelle / Pixabay

Ezenkívül belépési korlátozást vezettek be az egyik legnépszerűbb turistacélpontnak számító Güell parkban is, ahol bizonyos időközökben csak legfeljebb 400 ember tartózkodhat egyidejűleg. A La Boquería piaccsarnokot csúcsidőszakokban egyáltalán nem látogathatják nagyobb turistacsoportok, mivel korábban mindig eltorlaszolták a folyosókat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek