II. Erzsébet királynő két év múlva uralkodási világrekordot dönthet

II. Erzsébet brit királynő nem egészen két év múlva megdöntheti az uralkodás történelmi világrekordját. A királynő hétfőn előzte meg a leghosszabb ideig uralkodók sorában a 2016 októberében elhunyt Bhumibol Aduljadedzst, vagyis IX. Ráma thaiföldi királyt, aki 70 évet és 126 napot töltött a trónon. Már csak XIV. Lajos uralkodási idejét kell túllépnie. 

Erzsébet brit királynő 70 éve van trónonForrás: AFP/Daniel Roland

A brit uralkodó hét évtizeddel ezelőtt, 1952. február 6-án, édesapja, VI. György király halálának napján lépett az Egyesült Királyság trónjára. Az uralkodás nagy-britanniai hosszúsági rekordját II. Erzsébet már 2015. szeptember 9-én megdöntötte. Ezt a rekordot addig a napig üknagymamája, Viktória királynő tartotta, aki 1901-ben bekövetkezett haláláig 23 226 napot, 16 órát és 23 percet, vagyis 63 évet, hét hónapot és három napot töltött a brit trónon.

Ezen az 1952 februárjában készült portrén még Erzsébet brit hercegnőként látható, gyémánt koronával a fejénForrás: AFP/-

II. Erzsébet királynő platinajubileumát, vagyis trónra lépésének hetvenedik évfordulóját hivatalosan a múlt héten ünnepelték meg négynapos, rendkívül színpompás és nagyszabású rendezvénysorozattal az Egyesült Királyságban, amelynek programjairól mi is beszámoltunk.

A világrekordot azonban XIV. Lajos, Franciaország néhai királya tartja 72 évvel és 110 nappal. Igaz, ő négyévesen, II. Erzsébet 26 évesen lett hazája uralkodója.

Ha 2024 májusában, 98 esztendősen is még II. Erzsébet ül az Egyesült Királyság trónján, akkor XIV. Lajos jelenleg érvényes uralkodási rekordját is megdönti, íja BBC-re hivatkozva az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek