II. Erzsébet királynő küldött levelet egy apró magyar községbe

Soha nem érkezett még olyan különleges levél a csongrád-Csanád megyei Dócra, mint amit a napokban kézbesített a helyi postás: az angol királyi család nyári rezidenciájáról kaptak királynői üdvözletet a helyi nyugdíjasház lakói. Két hónapja írtak az uralkodónak, a jelek szerint pedig II. Erzsébet kezébe is eljutott személyes hangvételű levelük – írja a delmagyar.hu.

Forrás: Karnok Csaba, delmagyar.hu

Az esemény az Ápolás Extra Egyesület nyugdíjasházéban történt, melyet Bajusz Lili ápolási igazgató és Rostás Norbert, elnök vezet, akik évekig dolgoztak Angliában idősgondozóként, és az ott szerzett tapasztalataikat felhasználva hozták létre angol mintára egy magánházban a vállalkozásukat. Mint vallják, nem az idősek laknak a munkahelyükön, hanem ők dolgoznak a szépkorúak otthonában. A nyugdíjasházban rendszeresen szerveznek különböző csoportos programokat, a koronavírus miatti bezártság idején azonban beszűkültek a lehetőségeik, így bevezették a közös filmnézéseket.

"Végignéztük a Korona című sorozatot, ennek köszönhetően alaposan megismertük a brit uralkodócsaládot. Sok lakónkat ragadták meg azok a jelenetek, amelyek a levelezésekről szólnak a szép, pecsétes papírokkal és a gyönyörű kézírásokkal. Innen jött az ötlet, hogy mi is küldjünk egy levelet a királynőnek. Nyár elején ennek több aktualitása is volt: egyrészt II. Erzsébet születésnapját akkor ünnepelték, ő lett a leghosszabb ideje trónon lévő uralkodó, illetve nemrég vesztette el a férjét. Így a köszöntés és a gratuláció mellett részvétet is nyilvánítottunk" – mesélte Bajusz Lili.

Forrás: Karnok Csaba/delmagyar.hu

Mielőtt azonban elküldték a levelet, Norbert alaposan utánaolvasott a témának. "Kiderült, hogy II. Erzsébet naponta több száz levelet kap, de ezeknek csak egy kis része jut el hozzá: kizárólag a kézzel írt üzeneteket olvassa el, és azok közül is csak azokat adják át neki, amelyek valamilyen szinten egyediek. Ezért egy különleges, rózsaszínes árnyalatú, csillogó levélpapírt választottunk, amire én írtam meg a szöveget tűfilccel, mert állítólag nekem a legszebb a kézírásom" – nevetett.

A levél mellé pedig csatoltak egy fotómontázst is, amelyen a nyugdíjasház lakói szerepelnek, majd a küldeményt elvitték a dóci postára.

Talán már el is felejtették sokan ezt a júniusi akciót, néhány napja azonban megjelent a postás egy királynői bélyegzős borítékkal a kezében.

A balmorali kastélyból jött levél, Elizabeth Leemingtől, a királynő első számú asszisztensétől, aki a királynő köszönetét tolmácsolta a levél és a fotók kapcsán.

"Mi a Buckingham-palotába címeztük a levelet, a királynő a postázás időpontjában ugyanis még ott tartózkodott. Ezek szerint azt méltónak találták rá, hogy az időközben a nyári rezidenciájára átköltözött királynő után küldjék, és elmondhatjuk, hogy azon néhány szerencsés közé tartozunk, akinek az írása valóban eljutott az angol uralkodóhoz. Nagyon büszkék vagyunk erre, és hatalmas megtiszteltetésnek érezzük" – mondta Rostás Norbert, aki elárulta: a levél hamarosan bekeretezve kikerül majd a nyugdíjasház folyosójának falára.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek