Mától így ünneplik 4 napon át II. Erzsébet 70 éves uralkodását

Az elkövetkező hosszúhétvége dátuma –  2022. július 2-5 – egészen biztosan bekerül majd az angliai történelemkönyvekbe. Ezen a hétvégén ünneplik ugyanis II. Erzsébet királyné trónra lépésének platina jubileumát, vagyis uralkodásának 70. évfordulóját. Ez eddig az egyetlen platina jubileum, amelyet a világ valaha is látott.

Az biztos, hogy ez a hétvége más lesz, mint a többi, hiszen minden a királynőről szól majd. A Stonehenge köveit is megvilágították Őfelsége képeivel. Az English Heritage, amely a wiltshire-i őstörténeti emlékművet gondozza, nyolc fotót választott a királynőről, uralkodásának minden évtizedéből egyet, hogy a híres kövekre vetítsék a platina ünnepség kezdetekor.

A kiválasztott képek között szerepel egy olyan fotó is, amelyen a királynő lovagol, egy másikon pedig, szeretett corgijaival együtt látható. De nyilvánvalóan nem ez az egyetlen helyszín, amely a megszokothoz képest más arcát mutatja.

Aki ezen a hétvégén szeretné békésen végignézni London látványosságait, az ne most tegye! Aki viszont dekorációkkal beborított helyszíneket, látványos felvonulásokat nézne, és elvegyülne az ünneplő tömegben, annak ott a helye! íme, ezekre az eseményekre számíthattok ezen az egyedülálló eseményen.

Óriási tömeg gyűlt össze Erzsébet királynő történelmi platina jubileumának emlékére, amely hosszú uralkodása utolsó jelentős nyilvános eseménye lehetForrás: AFP/Paul Ellis

Június 2. csütörtök

A Trooping the Color (zászlós díszszemle) felvonulása nyitotta meg a királynő trónra lépésének ünnepségét. Íme, az ünnepelt, Erzsébet brit királynő Edward brit herceg társaságában a Buckingham-palota erkélyén, ahonnan megtekintették a dísszemlét.

A királynő szinte ragyogott a boldogságtól a Buckingham-palota erkélyénForrás: AFP/Chris Jackson

Az Uralkodói Születésnapi Parádénak nevezett esemény délelőtt 10 órakor kezdődött, amikor a felvonulók elindultak a Lovas Testőrség Parádéja felé. A királyi család 11 óra körül kocsival indult el a Buckingham-palotából.

Vilmos brit herceg is lóra ült a Lovas Testőrség ParádéjánForrás: AFP/Chris Jackson

A felvonulást követően a királyi családtagok egy újabb hintós felvonulással tértek vissza a palotába, majd később kiléptek az erkélyre, ahol a család minden aktív tagja, valamint a cambridge-i és wessexi hercegi apróságok is megjelentek.

György, Lajos és Sarolta is részt vesznek az ünnepségsorozatonForrás: AFP/Chris Jackson

A hivatalos jubileumi tortát a Buckingham-palotában fogyasztják el. A Mark Bennett cukrászda által megalkotott ötszintes finomságot néhány nappal a platina ünnepség kezdete előtt muttták be.

A jubileumi jelzőfény meggyújtására 21.45-kor kerül sor a The Mall bevásárlóközpontban. Kivilágítják a „Fák fáját" is a Buckingham palota előtt. A királynő jubileumára elkészült mű tervezője, Thomas Heatherwick szerint ez egy olyan „szobor", amely „a fák és a természet fontosságát igyekszik a középpontba helyezni. Ebbe a 21 méter magas acélszerkezetbe 350 apró fa kerül, alumínium cserepekbe ültetve, amelyeket a jubileum után szétültetnek az országban.

"Ezen az 1952 februárjában készült portrén még Erzsébet brit hercegnőként látható, gyémánt koronával a fején""Forrás: AFP/-"
Miért nem februárban ünnepeltek a britek?

II. Erzsébet édesapja, VI. György király 1952. február 6-án halt meg, így Őfelsége attól a naptól fogva számít Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának, valamint a nemzetközösségi királyságok királynőjének.

De akkor miért nem februárban ünnepeltek a britek?
A válasz az, hogy azért, mert az Erzsébet trónra lépésének évfordulója, nem pedig a koronázásáé. VI. György halálát követő gyászidőszak miatt ez csak 1953. június 2-án történt meg.
Viktória királynő 63 éven át ült a trónon, így II. Erzsébet már 7. éve a leghosszabb ideje trónon lévő brit uralkodó, ezért ő az egyedüli, aki platinajubileumot ünnepelhet.

Június 3. péntek

A II. Erzsébet 70 éves uralkodásának hálaadó istentiszteletére délelőtt 11.30-kor kerül sor a Szent Pál-székesegyházban. Ezt megelőzően először szólal meg királyi eseményen az Egyesült Királyság legnehezebb „Great Paul-nak", azaz Nagy Pálnak nevezett harangja. A királyi család délelőtt 11 órától érkezik a katedrálisba.

Kamilla, Cornwall hercegnéje és Katalin, Cambridge hercegnéje lovashintón indult el a csütörtöki ünnepségsorozat első állomásáraForrás: AFP/Paul Ellis

A várhatóan körülbelül 45 percig tartó istentiszteletet követően a királyi család a Guildhallba indul, ahol London főpolgármestere által szervezett fogadáson vesz részt. (A Guildhall egy önkormányzati épület, több száz éve használják városházakén - a szerk.).

Június 4. szombat

A nap fő eseménye az Epsom Derby lesz. A királynő lánya, Anna királyi hercegnő vezeti a királyi partit, miután II. Erzsébet úgy döntött, hogy ezen az eseményen nem vesz részt.

Már pár napja elkezdődött az a nem hivatalos ünneplés, amin Károly brit herceg is örömmel táncra perdültForrás: AFP/Ben Birchall

Este a királyi család számos tagját várják a Palotában rendezett partira. A hatalmas koncert a Victoria Memorial színpadán zajlik majd, ahol olyan sztárok vesznek részt, mint George Ezra, a Queen + Adam Lambert és Sam Ryder. Várhatóan a Károly walesi herceg és Vilmos, Cambridge hercege mond beszédet a királynő életének fejezeteiről, eredményeiről.

Június 5. vasárnap 

A Nagy Jubileumi Ebédre az egész Egyesült Királyság területén sorkerül. Ez egy olyan közös étekzés, ami alatt a közösségek mindenhol összejönnek, hogy megosszák az ételt egymással, jól szórakozzanak, és hogy megemlékezzenek a királynő 70 éves uralmáról.

London központjában ragyogó napsütésben zajlik a négynapos nyilvános rendezvényForrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Rasid Necati Aslim

A Platina Parádé délután egész Londont egy hatalmas ünnepi helyszínné varázsolja, amely Erzsébet uralkodásának fejezeteit mutatja be. A királynő uralkodásának minden évtizedében a brit show business legnagyobb neveit felvonultató buszok szelik majd az utcákat, miközben az egész ünnepség katonai tiszteletadással és a Gold State Coach egy zárt, nyolc ló vontatta kocsi felvonulásával kezdődik, amelyet a brit királyi család használ.

Hamarosan útnak indítják a Gold State Coach-otForrás: AFP/Dominic Lipinski

A hírek szerint a jubileum a királynő, Károly herceg, Vilmos herceg és a kis György herceg erkélyes fellépésével zárul.

Forrás: royalcentral.co.uk, theguardian.com

Címlapfotó: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Rasid Necati Aslim



Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek