Íme a világ legkisebb mozgókönyvtára, ami egy álomból született

Olaszország legkisebb mozgó könyvtárával járja a hegyeket egy nyugdíjas iskolai tanár, akinek története hamar bejárta a világsajtót. Már a BBC is felfigyelt Antonio La Cava segítő mozgalmára, aki háromkerekű járgányát egy apró mobilkönyvtárrá alakította át, hogy a Basilicata régió távoli településein élő gyerekekkel is megoszthassa a könyvek örömét.

Olaszország legkisebb mozgókönyvtára, és boldog tulajdonosa, aki maga szállítja a könyveketForrás: wide.piaggiogroup.com

A 73 éves tanár egy videóriportban mesélt a könyvtáráról. A Ferrandinából (Matera) érkező Antonio, 42 évnyi, szenvedélyes tanári szolgálattal a háta mögött egyszer csak gondolt egy merészet. 1999 és 2000 között fogant meg benne a „Bibliomotocarro" gondolata, mely 2022-re végre valóra vált.

Háromkerekű autójával azóta a legfeljebb ezer lakosú kisvárosok között közlekedik a Basilicata régió dombjait és hegyeit bejárva, könyveket, kultúrát és örömet szállítva a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A mozgókönyvtár nemrég megkapta a dícsérő "Olaszország legkisebb könyvtára" elismerést - számolt be róla a BBC.

"Miután nyugdíjba mentem folyamatosan kulturális hiányosságokkal találkoztam lépten-nyomon, és azon gondolkodtam, hogy mit tehetnék annak érdekében, hogy ez ne így legyen. Attól féltem, hogy itt fogok megöregedni egy olyan országban, ami már nem olvas. Eleinte nem tudtam hogyan válthatnám valóra az álmomat, de a korábbi tanítványaim biztattak és inspirációt adtak, így belevágtam " - mesélte La Cava a videóban.

Elmondása szerint a "Bibliomotocarro" egy olyan utazó könyvtár, amely oda viszi a könyveket, ahol a legnagyobb szükség van rájuk, hiszen ha a gyerekek egyedül vannak, van hogy csak egy könyv segít elviselni nekik az egyedüllétet. A könyvek hegyeken-völgyeken át vándorolnak, és olvasásra késztetik a kíváncsi gyerekeket, mert minden gyereknek joga van az olvasáshoz. Antonio La Cava nem retten vissza semmitől, az olyan elszigetelt falvakig is elkocsizik, mint Lucania, ahol a lakosok száma nem éri el a 100 főt sem.

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek