Megnyitott a Néprajzi Múzeum új épülete a Városligetben

Megtörtént az eredetileg márciusra tervezett Néprajzi Múzeum új épületének átadása a Városliget szélén, amelyet május 23-án délutántól már birtokba vehetünk. A múzeum az első héten rendhagyó nyitvatartással várja a látogatókat: hétfőn 14 órától 20 óráig, majd keddtől vasárnapig 10 órától este 8 óráig járhatjuk be a termeit.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A Néprajzi Múzeumnak 1872-es alapítása óta soha nem volt eleve múzeum célra készült épülete, folyamatosan különböző, eredetileg más célt szolgáló helyszíneken helyezték el a gyűjteményét. A Ferencz Marcel vezette Napur Architect egy megfordított kapu formát tervezett a gyűjtemény végleges otthonaként, az épület tömegének 60 százalékát elrejtve a föld alatt.

A múzeumépület egyedi homlokzati ornamentikája stilizált magyar és nemzetközi néprajzi motívumokra épít, a lejtő domboldalt képező tetején pedig grandiózus tetőkertet alakítottak ki, amely 21. századi megfogalmazásban kapcsolódik a Liget angolparki hagyományaihoz is.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

És hogy mit láthatunk a falai között? A Megérkeztünk című időszakos tárlat a gyűjtemény 150 válogatott főművét mutatja majd be, több mint 1000 m2-en, köztük olyan darabokat is, amelyek eddig sohasem kerültek ki a raktárból.

Az új állandó kiállítás, azaz a ZOOM tér pedig egyedi perspektívából ismerteti a gyűjtemény több száz tárgyát. Hogy milyen élményre is lehet számítani, arról így ír a kiállítás ismertetője: "Itt a nézőpont és a közelítés valódi fizikai, vizuális élmény. Zoomolunk, felborítunk, feldarabolunk, kifordítunk, összekeverünk, hagyjuk a látogatót elveszni a tárgyak, képek, betűk erdejében, hogy azután néhány kiragadott példánál elidőzhessen, esetleg megláthassa magát az arcok sokféleségében."

A múzeum fogadóterének központi látványeleme a több ezer tárgyat bemutató, két részből álló Kerámiatér lesz. Az ingyenesen, a kiállítások nyitvatartási idején túl is látogatható tárlat a múzeum honlapja szerint úgy kapcsolódik össze, mint az emberi agy két féltekéje. A bal agyféltekénk a logikus rendszerezésért, az elvont fogalmakért és a nyelvhasználatért felel, a jobb félteke pedig a vizualitásért, a művészi kreativitásért és a képzelőerőért.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

 

Az egyik rész – a bal agyféltekéhez hasonlóan – logikusan rendszerez, földrészek, fazekasközpontok és formák szerint csoportosítja a világ kerámiáit, míg a másik – akárcsak a jobb agyfélteke – hol érzéki szempontból, hol a sok rétűségük bemutatásával igyekszik felfedezni és egymáshoz kapcsolni a különböző kerámiavilágokat.

A teljes árú jegy az összes kiállításra 3000 forintba kerül, ha azonban csak az állandó kiállításokat néznénk meg, elég ha egy 1700 forintos jegyet váltunk. További információkat a múzeum honlapján találunk, ahol a jegyet is megvásárolhatjuk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek