Ady Örök! Tárlatvezetésen jártunk az Ady Endre emlékmúzeumban

A magyar költészet napja alkalmából, Csinkszka lakásában jártunk. Abban a lakásban, ahol férjével, Ady Endrével éltek, a költő életének utolsó időszakában. Napjainkban, Ady-emléklakásként látogatható.

Ady Endre születésének századik évfordulójára, 1977-ben hozták létre az emkékhelyet, melyet Ady-emléklakásként is emlegetnek. A helyszín a a budapesti V. kerületi Veres Pálné utca 4-6. szám alatt található, ott ahol a költő utoljára lakott. A helyszín időtlen hangulatán a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai dolgoztak. Részletgazdag tárlatvezetésünket pedig László Melinda, a PIM közönségkapcsolati munkatársa vezette. Tudásának köszönhetően sok mindenre fény derült, amelyről még iskolás éveink rendhagyó irodalomóráin sem hallottunk.

Adyval a Magyar költészet napján.Forrás: Travelo

A házaspár 1917 őszében költözött a napfényes, tágas otthonba, és a költő, Liget Szanatóriumban bekövetkezett haláláig laktak itt. Ady csupán másfél évig élvezhette az itt töltött időt. 

Olyan ízléses, harmonikus a berendezés, a letisztult milliő, hogy a mai modern elvárásoknak is megfelelne. Egy nagyon korszerű házba hozta Csinszka Adyt, központi fűtés, elektromos áram, lift, folyosó-fűtés, akinek ez nagy könnyebbséget okozott életének utolsó éveiben.

Az Ady házaspár fürdőszobájaForrás: Pataky Zsolt

Az otthon az eredeti személyes tárgyakat mutatja be, így közelről megszemlélhetjük többek között Ady bőröndjét, Csinszka fésülködőasztalkáját és csodaszép kávéscsészéjét is.

Ady bőröndjeForrás: Pataky Zsolt

Különlegességnek számít még az Ady és Csinszka szobáit összekötő híres Kék szalon, melyet egyenesen Csucsáról, a Boncza birtokról - nem kevés nehézségek árán - hozattak ide utazóládákban. De az emléklekásban láthatók az Ady háborús éveiről árulkodó dokumentumok is.

A híres KékszalonForrás: Pataky Zsolt

A frekventált, kényelmes, belvárosi lakásban a három szobán túl, egy benti fürdőszobát, mellékhelyiséget, kisebb konyhát és egy aprócska cselédszobát is megtekinthetünk. Ebben a szobában lakott - a szűk másfél évben - Vonyica, a csucsai faluból érkezett cselédlány. Róla érdemes tudni, hogy inkább bántak vele családtagként, mint cselédként, és Csinkszkával szinte már barátnői viszonyt ápoltak.

Ady és Csinszka ereklyéiForrás: Pataky Zsolt

Olyannyira, hogy a költő halála után, az özvegy feleség magával vitte a következő házasságába is Vonyicát, aki így, Csinszka életének krónikása lett. Ezekről az időkről egy évekkel későbbi interjúban be is számolt. 

László Melinda, a Petőfi Múzeum közönségkapcsolati munkatársaForrás: Pataky Zsolt

A múzeum, a nem mindennapi tárlatvezetésen túl tart rendhagyó irodalomórákat, beszélgetős-esteket, és interaktív foglalkozásokat is, ahol a kíváncsi közönség bepillanthat az Ady és Csinszka körül kavargó 20. század eleji magyar művészvilágba.

Ady szoba az emléklakásban.Forrás: Pataky Zsolt

Az egész évben látogatható kiállítás, a város szívében, keddtől-szombatig, 10-től 17 óráig tart nyitva és várja az érdeklődőket. Bővebb információ a múzeum oldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek