Ingyenes galériák a világból, a forró nyári napokra! Felfrissülés testnek és léleknek

Minden világutazónak jó oka van arra, hogy utazzon. Van aki azért kel útra, hogy érdekes és finom ételeket fedezzen fel, mások a gyerekeiknek szeretnék megmutatni a világot. Van aki a hétköznapi pörgés elől menekül, a sokadik utazó pedig a felfedezni kívánt ország kultúrájának szenteli minden percét. Ha mi is ebbe a kategóriába tartozunk, de kis költségvetéssel utazunk, akkor az ingyenes múzeumok és galériák nekünk szólnak.

A tegnapi nap, vagyis május 18-án tartották világszerte a múzeumi világnapot, amit a Múzeumok Nemzetközi Tanácsának 1977 májusában Moszkvában tartott XI. konferenciáján alapítottak meg. Első alkalommal 1978. május 18-án tartották meg, azóta pedig már több mint száz ország közel 30000 múzeuma vesz részt a minden év május 18-án tartott eseményben.

Forrás: ©The National Gallery Photographic Department

De, hogy ez a világnap ne csak egy napig tartson, összegyűjtöttünk pár olyan káprázatos múzeumot és galériát a világ minden tájáról, ahol bizony ingyenesen hódolhatunk a művészeteknek. Legyen szó festészetről, szobrászatról vagy kortárs kiállításokról, egy forró nyári napon ezekben a múzeumokban bármikor menedéket találhatunk egy-két vagy akár több órára is.

A sor, de nem rangsor, elején tagadhatatlanul az angol múzeumok állnak, mivel a legtöbbjünknek semmilyen időkorlátja nincs a látogatást tekintve. Az egyik legkedveltebb múzeum, amit mindenki felkeres, aki Londonban jár, az a Trafalgar téren található Nemzeti Galéria (The National Gallery). Naponta 10-tól 18 óráig, pénteken pedig 10-től 21 óráig tart nyitva. Világszínvonalú művészeti gyűjteményével mindenkit levesz a lábáról. Olyan festők művei láthatók itt egy karnyújtásnyira, mint Johannes Vermeer, Van Gogh, van Eyck és Turner.

Szintén kedvelt – de talán nem annyira ismert – ingyenes galéria a Wallace Collection, mely szintén egy londoni múzeum a Manchester Square-en. A galéria oldalán virtuális sétákon is részt vehetünk, de ha a közeljövőben Londonban járunk, ne hagyjuk ki az állandó kiállításait, vagy az október 16-ig (belépőjegy ellenében) látogatható Disney filmeket inspiráló francia dekorációs művészeti kiállítását. 

John Everett Millais: Ophelia (1851–1852)Forrás: ¢Közkincs

Nem mehetünk el úgy Londonból, hogy ne néztünk volna be a Victoria és Albert Múzeumba (Victoria and Albert Museum) illetve a Tate Britain múzeumba. Ha csak egy óránk van, akkor a második intézményben vegyük az irányt a preraffaeliták művészcsoport gyűjteménye felé, ahol John Everett Millais és Flatford Mill ikonikus festményét az Opheliát is megcsodálhatjuk, valamint Francis Bacon festményeit és Henry Moore szobrász remekműveit is.

Itthon talán nem a legismertebb, de annál kedveltebb ingyenesen látogatható múzeum a Chester Beatty gyűjteménye Dublinban, Írországban. A Lonely Planet anno Írország és egész Európa egyik legjobb művészeti galériájának nevezte. 

Falai között pedig megtalálni mindent, ami közelebb hozza hozzánk Európa, a Közel Kelet, Észak-Afrika és Ázsia kultúráját, művészeti kincseit. A vitrinekben olyan ritka könyveket, feljegyzéseket, színes nyomatokat találunk, mint például a 17. századi, japán Genji Monogatari fametszettel készült oldalai. Csak győzzük befogadni a látottakat. 

Kortárs szépségek

A lisszaboni Berardo múzeumot (Museu Coleção Berardo) a város Belém kerületében találjuk. A modern és kortárs művészeti múzeumot 2007-ben avatták fel, és José Berardo művészetkedvelőről és műgyűjtőről nevezték el. A gyűjteményben szereplő művészeti alkotások a kubizmus, az absztrakt expresszionizmus, a pop-art, a szürrealizmus (Picasso, Man Ray, Dali) és a fotográfiára legszebb példái.

Koreai nemzeti kincsek

A Szöulban található Koreai Nemzeti Múzeum (National Museum of Korea) állandó kiállításai minden nap ingyenesen látogathatók, kivétel hétfőn, mert az szünnap. Egyébként meg itt a helyünk, ha mindent meg szeretnénk tudni a koreai művészetekről és kultúráról.

A tematikus felosztásnak köszönhetően egészen a paleolit, a neolit és a bronzkorba is visszamehetünk, de az ősi leletektől a koreai festészeten és kalligráfián át a királyi kincsekig mindent megismerhetünk. És mindezek mellett a múzeum környezete, kültéri szobrokkal, lámpásokkal díszített kertje bármikor megér egy nagy sétát.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek