Csak feküdtem és tekertem - 2700 kilométer a Pireneusoktól hazáig

Egy teljes hónap vadkemping, 2700 megtett kilométer fekvőbringával. A túra ilyen távon, már önmagában is nagy erőpróba, hát még fekvőkerékpárral. A festői Dunakanyarban élő fiatalember gondolt egyet és Spanyolországból nekiindulva a Pireneusokon, majd az Alpokon keresztül tekert haza, háton fekve. Heiszig Benedekkel beszélgettem. 


Mesélj kérlek, honnan jött a nem mindennapi ötlet? Az odáig rendben, hogy hazatekertél, ám elég extrém módon tetted meg ezt a nem kevés kilométert. 

Heiszig Benedek: Egy kedves ismerősöm zaragozai esküvőjére voltam hivatalos és a hazajutásra több okból is a tekerés tűnt a legjobb alternatívának: a néhány napos látogatást szerettem volna egy kalandos „nyaralással" összekötni, de a környezettudatosságot figyelembe véve, a biciklizéssel egy repülőutat is megspóroltam visszafelé. Nem ez volt az első hosszabb túrám kerékpárral, például korábban kétszer megjártam Rómát is, de most a felszerelésem és a fekvőkerékpár mellett elsősorban magamat szerettem volna próba elé állítani: hogyan bírom a mindennapos vadkempingezéssel járó gyűrődést és a szóló utazást. Az előbbi végül nem jelentett komoly kihívást, az utóbbinak pedig rengeteg elmélyülős órát köszönhetek.

Két keréken a Pireneusokon átForrás: Heiszig Benedek

Rengeteg élményben lehetett részed, hálával teli szívvel írtad a beszámolóidat.
Szerintem a bringatúrázás a legizgalmasabb utazási forma, itt sosem lehet tudni mit hoz a következő kanyar és fogalmam sincs, hogy a tengerpart homokján a szabad ég alatt, alpesi legelőn, learatott rizsföldön vagy épp egy garda-tavi csónaktárolóban alszom éjszaka. Nagy élmény volt napi 24 órában a természetben lenni, megnézni minden napfelkeltét és naplementét, esőben, szélben, ködben tekerni, nulla fok alatt sátrazni. Nem is tudjuk, hogy egy átlagos hétköznap mennyi csodáról maradunk le, ha a négy fal között töltjük azt.

Sötétben is hatalmas élmény volt tekerniForrás: Heiszig Benedek

Volt valami különös, netán rázós eset, váratlan fordulat, amire izgatottan gondolsz vissza? Természetesen akadtak nehézségek is, már az első nap teljesen szétáztam, kutyák kergettek meg, sokszor a patakban mostam ki a ruháimat, de ezekhez is hozzá lehet szokni. Az egyik legszabadabb napom pedig pont az lett, amikor a telefonom teljesen felmondta a szolgálatot, és offline - a helyiek segítségével - kellett navigálnom az aznapi 125 kilométert. Útközben rengeteg kedves emberrel találkoztam, köztük más kerékpáros utazókkal is. Előfordult, hogy hoszan együtt tekertünk, vagy épp a házukba fogadva, családias vacsorával kínáltak, hogy jóízű almáspitével, olasz borral és egy kis szilvapálinkával zárjuk a napot. Akiben még lenne bármi kétely afelől, hogy a mennyország itt van-e köztünk, csak üljön fel a bringájára, aztán vágjon neki néhány napra a nagyvilágnak.

Teljes menetfelszerelés a fekvőkerékpározáshozForrás: Heiszig Benedek

2700 km után, november 2-án hazaértél. Milyen érzés volt letenni a feneked és a biciklit? 
Nagyon jó volt hazaérni természetesen, ugyanakkor az ezt követő napok nehezebbek voltak, mint bármi az egész túrán. Hiányzott a napi táv, az új tájak és a jelenben maradni sem volt könnyű. A drámai változásnak köszönhetően, erős jetlag érzés kerített hatalmába. Aztán ráeszméltem, hogy felvéve a fonalat, egy ilyen állapotból előre is lehet menekülni, mondjuk egy újabb cél elérése felé.

Petit Saint-Bernard hágó, 2188 m - a túra legmagasabb pontja... Az előtérben a Szent Bernát alapította középkori ispotály szétlőtt romjaival.Forrás: Heiszig Benedek

Mit csinálsz, amikor épp nem forog a két kerék alattad? 
Erdőmérnökként végeztem, de jelenleg filmezéssel foglalkozom, itt is főként a környezettudatosság témái érdekelnek. Szabadidőmben a tiny-házamat építgetem és igyekszem beletanulni a permakultúrás gazdálkodásba. A természetben töltött idő meghatározó eleme az életemnek, legyen szó akár tanulmányokról, filmkészítésről, kertészkedésről, túraszervezésről vagy éppen a tekerésről.

NapraforgószüretForrás: Heiszig Benedek

A család és a barátok, hogyan állnak a nem mindennapi kalandjaidhoz, támogatnak? 
A barátaim számára sem idegen a nomád utazás, tekertünk már együtt Boszniában és Szlovéniában is, a családom szintén túra-edzett, így leginkább irigykedéssel fogadták az ötletet. A közeljövőben szeretnék elindulni egy komolyabb, 2-3 éves kerékpáros kalandra, de abba csak egy hasonlóan őrült társsal vágnék bele.  

A természetben kikapcsolok - a sziklamászás közbenForrás: Heiszig Benedek

Benedekről még több sztorit és képet találhattok az instagramon: @benedekheiszig

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek