Fa helyén fa - Lisszabonban így csinálják

Mindannyian tudjuk, hogy a fák milyen jót tesznek a környezetünknek. Tisztítják a levegőt, hűs árnyékot adnak a kánikulában, kellemesebbé teszik a városainkat. A fásítás így egyre inkább előtérbe kerül a világ nagyvárosaiban. Korábban itt írtunk Milánóról, ahol tíz év alatt több mint 3 millió fát terveznek elültetni. De hasonlóan nagyszabású faültetési akcióba kezdett Madrid: az elmúlt években 450 ezer fa elültetésével Európa legnagyobb nagyvárosi erdejének létrehozását tűzte ki célul. 

Az elöregedett, kivágásra ítélt fák helyére két facsemete is jut LisszabonbanForrás: NurPhoto via AFP/Jorge Mantilla/NurPhoto/Jorge Mantilla

Most Lisszabonról olvastunk hasonló hírekeket a Time Out oldalán.  A város önkormányzata rendeletet hozott a fák újratelepítéséről, amely szerint minden egyes kivágott fa után két facsemetét kell elültetni a jövőben. Ez egyben arra is felhívja a figyelmet, hogy a városi zöldfelületek karbantartása érdekében néha szükséges a fák kivágása - például ha a növény elpusztult, súlyosan beteg, vagy ha invazív fajról van szó, írja a themayor.eu. 

A szabályok szerint a két új facsemete közül legalább az egyiknek a kivágott fa közelében kell lennie, és előnyben kell részesíteni az új éghajlati viszonyoknak ellenálló fajokat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek