Madridban tervezik megépíteni Európa legnagyobb nagyvárosi erdőjét

A madridi hatóságok abban reménykednek, hogyha létrehozzák Európa legnagyobb nagyvárosi erdejét, környezetbarátabb feltételeket teremtenek a spanyol fővárosban. Az „El Bosque Metropolitano" elnevezésű erdő lesz Madrid új, zöld tüdeje több mint 450 000 új fával és más növényzettel. Ez a Madrid 360º néven ismert terv része, amelynek keretében egy sor intézkedést vezetnek be a levegő minőségének javítása és az Európai Bizottság által előírt kibocsátási határértékek teljesítése érdekében.

Nem mondható kicsinek a Parque del Buen Retiro sem, de ennél jóval nagyobb zöld környezetet terveznek létrehozni MadridbanForrás: Max Alexander, PromoMadrid /Wikipedia

Az erdő 75 km hosszan terül majd el Madrid kerülete mentén, új parkokkal, gyermekövezetekkel, kutyafuttatókkal, valamint túra- és kerékpáros útvonalakkal. Az első fákat októberben ültetik, és olyan őshonos fajokat fognak telepíteni, mint például a vadon élő olajfák, eperfák, fűzfa, kőris, valamint rozmaring, kakukkfű, boróka, illetve más bokrok és cserjék is helyet kapnak majd.

Madridban egyébként már így is rengeteg természetes és ember által létrehozott zöldterület található. A zöldterület a város 44,85 százalékát borítja, és a nyilvános parkok, mint például a Casa de Campo, a Parque del Buen Retiro és a Madrid Río, hihetetlenül népszerűek mind a helyiek, mind a turisták körében. De a közúti forgalom miatt a város így is évek óta szenved a rossz levegőminőségtől, különösen a dízeljárművek miatt, amelyek a magas kockázatú kibocsátások legnagyobb részét okozzák.

A Madrid Rio parkban egyaránt szívesen sétálgatnak a tursiták és a helyiekForrás: Von La Citta Vita - Flickr: Park space, Madrid Rio/Wikipedia

Az El Bosque Metropolitano egy hosszú távú városi projekt, amelynek befejezése kb. 12 év. A hatóságok azt jósolják, hogy az erdő kb. 170 000 tonna szén-dioxid-kibocsátást fog felszívni, javítja a biodiverzitást, csökkenti a zajszennyezést és a város hőszabályozójaként fog működni – írja a Lonely Planet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek