Lezárult a dubaji világkiállítás - ezüstérmes a magyar pavilon

Tüzijátékkal, koncertekkel és látványos előadásokkal búcsúztatták tegnap (március 31.) a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztott dubaji világkiállítást. A hat hónapja tartó, és a lehetőségek, a fenntarthatóság és a mobilitás jegyében szervezett expo az első világkiállítás volt, amelyet a Közel-Keleten rendeztek meg.

A Világkiállítások Nemzetközi Szövetsége minden alkalommal díjazza a legjobb pavilonokat. Idén 192 ország közül 51, közöttük hazánk is arany-, ezüst-, vagy bronzéremben részesült. A díjazottakról egy kilenc szakértőből álló nemzetközi zsűri döntött, akik 2022 januárjában és márciusában látogatták meg az Expo 2020 Dubai nemzetközi pavilonjait.

A pavilonokat méretük és típusuk szerint öt kategóriába sorolták, így külön értékelték például a 2500 négyzetméternél nagyobb, vagy az 1750 négyzetméter és 2500 négyzetméter közötti pavilonokat. Ebben az öt csoportban három kategóriában osztottak ki díjakat: építészet és táj; kiállítás design és legjobban bemutatott tematika - írja a khaleejtimes.com.

Tüzijátékkal, koncertekkel, látványos előadásokkal búcsúztatták az expótForrás: MTI/AP/Ebrahim Noroozi

A Magyar Pavilon a legjobban bemutatott tematika kategóriájában kapott díjat – ebben a csoportban összesen 18 ország vehetett át arany-, ezüst-, vagy bronzérmet. Az 1750-2500 négyzetméter közé eső pavilonok csoportjában az ezüstérmet nyertük el. Ugyanebben a csoportban az aranyérmet Omán, a bronzérmet pedig Svédország vehette át.

A Magyar Pavilon a magyar delegációval a megnyitó napjánForrás: Hungary at Expo 2020/Facebook

A legjobban bemutatott tematika kategóriájának különböző alcsoportjaiban a következő országok kaptak aranyérmet: Németország, Omán , Malajzia, Szíria, Ruanda és Jemen. Az ezüstérmesek között szerepel Magyarország mellett Kazahsztán, Litvánia, Gabon, Etiópia és Guinea. A bronzérmesek a következők: Olaszország, Kolumbia, Vietnám, Kirgizisztán és a Comore-szigetek.

A záróünnepségen fellépett többek között Yo-Yo Ma amerikai csellóművész, Christina Aguilera amerikai énekesnő, rengeteg táncos, artista és statiszta, akik együtt búcsúztatták a hat hónapig tartó világra szóló eseményt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek