Százezer apró kék kő világít Hollandia új emlékművében

Felavatták csütörtökön azt az új emlékművet Rotterdamban, amely az auschwitzi náci koncentrációs tábor felszabadításának 75. évfordulója alkalmából a holland holokausztáldozatoknak állít emléket. Az alkotás 104 ezer fénykibocsátó kőből áll, amelyet a Rotterdamot átszelő Maas-folyó partján helyeztek el – írja az MTI.

Forrás: NurPhoto / Romy Arroyo Fernandez / AFP

Daan Roosegaarde, az emlékmű alkotója elmondta, hogy a Levenslicht (Az élet fénye) című művének ötletét abból a zsidó szokásból merítette, hogy a halottak sírján vagy a sír mellett egy követ helyeznek el. Az emlékmű minden köve egy holokausztáldozatot jelképez, és ha ultraviola fénnyel világítják meg, akkor világít.

Gerdi Verbeet, a május 4-re és 5-re tervezett hollandiai országos megemlékezések fő szervezője elmondta, hogy az emlékművel minden olyan holland polgár előtt tisztelegni akartak, akit elhurcoltak otthonából, deportáltak és meggyilkoltak a nácik. "Nem ünnepelhetjük a felszabadulás 75. évfordulóját anélkül, hogy felidéznénk azok emlékét, akik nem érték meg a felszabadulást" - hangsúlyozta Verbeet.

Forrás: NurPhoto / Romy Arroyo Fernandez / AFP

A köveket, amelyek a sötétben fényesen pulzálnak, január 22. és február 2. között országszerte kiállítják. A világ vezetői és a holokauszttúlélők január 27-én emlékeznek meg Auschwitzban a haláltábor felszabadulásának 75. évfordulójáról.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek