Környezetvédelmi okokból vezet be új sebességkorlátot Hollandia

A nitrogénszennyezés csökkentése érdekében országosan legfeljebb óránként 100 kilométerre csökkenti a gépjárművek megengedett sebességét Hollandia - adja hírül az MTI. A holland kormányt májusban bírósági határozat kényszerítette építési munkák ezreinek leállítására, vagy szüneteltetésére, mivel az ország évek óta túllépi az Európai Unió nitrogén-kibocsátási határértékeit.

Forrás: DennisM/https://commons.wikimedia.org

A döntést az indokolta, hogy a levegőben található nitrogén oxid (NOx) elsősorban az autókból, teherautókból és az építőiparban használt nehéz dízelüzemű haszongépjárművekből származik. Mark Rutte miniszterelnök nyilatkozata szerint a sebességkorlátozás "pocsék lépés", amely senkinek sem tetszik, de ez járul hozzá a legjobban a célok eléréséhez. Biztosítani kell ugyanakkor, hogy Hollandia "ne zárjon be", és meg kell akadályozni a munkahelyek elvesztését is - mondta.

Bejelentette továbbá, hogy az elkövetkező hónapokban további intézkedéseket tesznek az Európai Unió kibocsátási határértékeinek teljesítése érdekében. Ezek magukban foglalják az állati takarmányok fehérjemennyiségének változásait is, amelyek elősegítik az nitrogéntartalmú ammónia csökkentését az állatok vizeletében. A talajban vagy a talajvízben található, általában nitrátok formájában előforduló nitrogén ugyanis a mezőgazdasági műtrágyákból, vagy szennyvízből származik. Hollandiában az egy főre eső nitrogén-kibocsátás az EU átlagértékének négyszerese, ennek becslések szerint 61 százaléka származik a mezőgazdaságból.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek