Tesztüdülésre küldi a lakosokat a holland kormány

Egy holland utazási iroda 187 embert visz el egy nyolcnapos görögországi nyaralásra, a kezdeményezés célja, hogy kiderüljön, megvalósítható-e a nemzetközi turizmus a járvány idején. A kiválasztott jelentkezők fejenként 399 euróért (körülbelül 145 ezer forint) all inclusive kiránduláson vehetnek részt Rodosz szigetén, viszont az üdülőhelyet nem hagyhatják el, és hazatérve 10 nap karantén várhat rájuk - derül ki a bbc.com cikkéből.

RodoszForrás: David Mark/pixabay.com

A kormány támogatásával zajló kísérletre így is több mint 25 000 ember jelentkezett, az ország jelenleg egyébként ezen kívül nem javasolja a külföldi utazásokat: az embereknek azt tanácsolják, hogy legalább május közepéig ne menjenek más országba, hacsak az nem elengedhetetlenül szükséges.

Persze, felmerülhet a kérdés, hogy a járvány tombolását látva mennyire felelős döntés még egy ilyen, ellenőrzött formában történő utazás is, mindenesetre az ehhez hasonló kísérletek segíthetnek annak eldöntésében, hogy van-e Covid-biztos módja az utazásnak a járvány idején.

Az utazás a következőképpen zajlik majd: a Sunweb nevű utazási iroda 187 jegyet kínál 18 és 70 év közötti utazóknak, amelyeket a kormány által meghatározott kritériumok szerint ítélnek oda a jelentkezőknek. Az utazókat az utazás előtt és után is tesztelik. Ha valaki az utazás során Covid-pozitív lesz, annak vesztegzár alá kell vonulnia egy görög karanténszállodában, ennek költségeit az utazási iroda fedezi.

A cég az egész útra vonatkozóan biztonsági irányelveket dolgozott ki, amelyeket a holland közegészségügyi ügynökség, a RIVM is jóváhagyott. A turisták egy csak nekik fenntartott rodoszi szállodát vehetnek igénybe, ahol rajtuk és a személyzeten kívül nem tartózkodik más. Használhatják a szálloda medencéit és éttermeit, de a tengerpartra nem mehetnek ki.

Az egyik jelentkező, az 51 éves Corina Gouderjaan így indokolta, miért jelentkezett a programra: "Először elkaptam a koronavírust és nagyon beteg lettem. Aztán elvesztettem a munkámat. És most? Alig várom, hogy egy nyaralóhelyen lógathassam a lábam, és kicsit kiheverjem ezt a zűrös évet."

Nem ez lesz az egyetlen holland vonatkozású tesztszórakozás, a hétvégén például kétnapos, próbaverziós zenei fesztivált rendeztek Amszterdam közelében.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek