Indul az levendulaszezon, ezeken a mezőkön már szedhetjük is

A hideg idő miatt a levendulavirágok fejlődése csúszásban van pár héttel a megszokottól. Sok helyen még csak most kezdődik a szárak és a bimbók növekedése, a teljes virágzásig pedig heteket is várni kell. Ugyanakkor van néhány olyan melegebb éghajlatú mező, ahol már lila virágtengerben sétálhatunk, és ennél jobb, felüdítőbb családi programot keresve sem találhatnánk. Errre induljanak!

A melegebb vidékeken már kinyíltak a levendulák, és kezdődhet a szüret - illusztrációForrás: No-longer-here/Pixabay

VII. Mórahalmi Levendulaünnep 

Az elmúlt évek nagy érdeklődésére való tekintettel idén is megrendezik Mórahalmon a Levendulaünnepet az Aradi Tanya és Élménybirtokon, sőt, idén a szegedi Kézből kézbe kispiac alkotói is részt vesznek az eseményen. Várják azokat az érdeklődőket, akik a virágzó levendulamező szemet gyönyörködtető látványa mellett szeretnék a szedés élményét is átélni. A hétvégén színes programokkal is készülnek, lesz kézművesvásár, és levendulák ihlette ízekben, illatokban, aromákban is elmerülhetnek a látogatók, részt vehetnek kézműves foglalkozáson, és további levendulás élmények is várják őket. 

Időpont: Június 12-13. 10-16 óráig

A levendula szedése kizárólag a helyszínen megvásárolt, emblémás aratótáskába lehetséges, melynek ára 1500 Ft/db. Előzetes regisztráció nem szükséges. További információt az esemény Facebook-oldalán találhatnak.

Levendulaszüret Kőröshegyen

Mindössze 2 kilométerre a Balatontól fantasztikusan hosszú időn keresztül és elképesztően nagy területen terem az illatos levendula. A levendulaszüret itt már a hétvégén megkezdődik és egészen nyár végéig tart, ilyenkor lilába borul a Kőröshegyi Levendulás. Közel 7 hektárnyi levendula, festői környezet és idilli táj várja a vendégeket. A birtok kellemes, tiszta és rendezett, ráadásul lélegzetelállító balatoni panorámával rendelkezik. Levendulát a kijelölt területeken szabad aratni, a birtok többi részén sétálni, gyönyörködni, szelfizni és fotózni lehet.

Időpont: Június 12-től augusztus 22-ig, minden nap 9-17 óráig

A levendulát a helyszínen vásárolt aratótáskába vagy kosárba lehet szedni. Aratótáska vásárlása esetén nem kell jegyet váltani. Aki nem szeretne levendulát szedni, az látogatói jegy megváltása mellett léphet be a birtokra. A jegy ára 0-8 éves korig ingyenes, 8-12 éves kor között 500 forint, 13 éves kortól 1000 forint. A leszedett levendulából sátor alatt van lehetőség szépséges csokrokat kötni. További információt az esemény Facebook-oldalán találhatnak.

Minden levendulamezőn az ott érvényes szabályok szerint szedhetjük táskákba a lila növényeket - illusztrációForrás: Musa Kizilay/Pixabay

Levendula szedd magad Tihanyban

Igazán szerencsések a Tihany környékén élők, ugyanis van egy kis mesés birodalmuk, mely igazán szemet gyönyörködtető látványt nyújt. Csodálatos lila felhővé változik a mező virágzáskor, az érdeklődők pedig külön programsorozat keretein belül csodálhatják ezt meg. Aki szüretelni szeretne, hamarosan készülhet is, és a szüreti napokon 15 órakor előadást is hallhat a levenduláról, annak történetéről a Tihanyi-félszigeten, és arról is, hogyan termesztik, illetve használják fel ezt a kultikus növényt.

Időpont: Június 18-tól június 27-ig a virágzástól függően

A kisebb aratótáska ára 1500 forint, a nagyobb 2500 forintba kerül. További információkról az esemény Facebook-oldalán olvashatnak.

Tihanyi Levendula Hetek
Több, mint tíz éve már, hogy Levendula Hetek című rendezvényre színes programokkal várják a gyógynövény iránt érdeklődőket. Idén június 19-jtől július 4-ig tart a rendezvény, ahova mindenkit szeretettel várnak. Az idei részletes programot ide kattintva találhatják meg.

Levendulaszüret a Kincsek Völgyében

Ismét megnyitják Bálványoson a Völgy kapuit, ahol a francia levendula lesz szüretelhető. A völgy gerincét majd ezer tő levendula adja, kellemes, nyugodt környezetet biztosítva a levendulaszedéshez.

Időpont: Június 19-én 10-től 17 óráig

A levendulákat itt papírtáskába szedhetik, és két méretből is választhatnak az idén: a kisebbik méretű teletöltve 1.800 forint, a nagyobbik teletöltve 3.000 forint. A szüretelőket arra kérik, hogy metszőollót vigyenek magukkal. További információkat az esemény Facebook-oldalán találhatnak.

Levendulanap a dörgicsei Levandariumban

Közös munkával, hagyományos módon, sarlóval történő szüreteléssel gyűjthetik itt össze a látványlepárláshoz szükséges levendulát. A levendula történetéről, termesztéséről, sokszínű világáról Tóth György kertész mesél a kertlátogatás során. Bemutatják az egyes levendulatípusokat, középpontban a Violinkulcs bemutatókert 30 fajtájával. A nap zárásaként Nemes Levente koncertje hallgatható meg.

Időpont: Június 19-én 10-től 19 óráig

A levendulából számos olaj, párlat, szappan, szörp és egyéb termék készülhet - illusztrációForrás: Coleur/Pixabay

Belépőjegy váltására idén kizárólag a helyszínen van lehetőség, a felnőtt jegy ára 2500 forint, a diák- és nyugdíjas jegyek 1500 forintba kerülnek. Rossz idő esetén az egész napos program elmarad, míg Nemes Levente koncertjét a templomban rendezik meg. További információkat a Levandarium weboldalán találhatnak. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek