Megtalálták a világ 2. leletét, amely a római kori keresztre feszítésre utal

Először találtak római kori keresztre feszítésre utaló nyomokat Nagy-Britanniában. Egy férfi csontvázának maradványaira és sarkában egy szögre bukkantak régészek a Londontól 90 kilométerre északra lévő Fenstanton falunál zajló régészeti ásatáson, olvasható az MTI hírei között.

A jó állapotban megőrződött lelet igazán különleges amiatt, hogy a szög a csontban maradt – mondta Corinne Duhig, a Cambridge-i Egyetem kutatója szerdán. "Arra utal, hogy még ennek a birodalom peremén lévő kis településnek a lakói sem menekülhettek el a barbár római büntetés elől" – véli a csontspecialista. Duhig elmondta, a világon csak egy hasonló, keresztre feszítésre utaló lelet ismert, Izraelből. Létezik még két lehetséges példa Olaszországban és Egyiptomban, ezek valódiságát azonban még nem ellenőrizték.

A fotó illusztrációForrás: congerdesign / Pixabay

A keresztre feszítés a római birodalomban meglehetősen gyakori volt. A szakember szerint azért van csak nagyon kevés jó állapotban fennmaradt ilyen lelet, mert nem mindig használtak szögeket. Sok áldozatot odakötöztek a keresztekre. Ráadásul a szögeket is gyakran újra felhasználták vagy amulettet készítettek belőlük. Ez a szög azonban elferdült, ezért maradt benne a csontban.
A kegyetlen büntetési formát a 4. században Nagy Konstantin császár szüntette be.

A fenstantoni ásatáson 2017-ben öt kis temetőre bukkantak, benne 40 eltemetett felnőtt és öt gyerek maradványaira. A keresztre feszített férfi csontvázán más sérülések és bántalmazásra utaló jelek is voltak – mondta Duhig.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek