Megkötözött, 800 évesnél is idősebb múmiára bukkantak Peruban

Becslések szerint 800 és 1200 év közé teszik korát annak a múmiának, amelyre a napokban régészek találtak Peru fővárosa, Lima közelében. A várostól mintegy 25 kilométerre, a Cajamarquilla nevű régészeti lelőhelyen végeztek ásatást a San Marcos Nemzeti Egyetem kutatói, amikor egy megdöbbentően jó állapotban megőrzött mumifikálódott testre bukkantak a tér közepén – írja cikkében a CNN.

Forrás: Reuters / YouTube

A múmia teste kötelekkel volt összekötözve, kezei pedig az arcát takarták, amely a kutatók szerint a dél-perui temetési szokásra utal. A múmia valamikor a prehispán és az inka civilizációt is megelőző időszakból származik, utóbbi a 15. században építette meg Peru híres erődített városát, a Machu Picchut.

"A mumifikálódott test felfedezése új megvilágításba helyezi a prehispán időszakban élő népcsoportok kapcsolatrendszerét" – mondta Pieter Van Dalen Luna, az ásatást vezető régészek egyike utalva arra, hogy a lelet egy 25 és 30 év közötti fiatalember holtteste lehet, aki egykor a hegyekből érkezhetett Cajamarquillába, amely már a Kolumbusz előtti korszakban is nyüzsgő kereskedelmi központ volt.

A felfedezés körülményei alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy valószínűleg egy társadalmilag magas rangú, kereskedő személy lehetett a fiatal férfi, legalábbis erre utal a tény, hogy a település terének közepén temették el. A kutatócsoport mindenesetre további elemzéseket, köztük szénizotópos kormeghatározást végez majd, amellyel további részletek derülhetnek ki a múmia személyazonosságáról és arról az időszakról, amelyben élt.

A múmia közelében egyébként lámacsontokat is találtak, a szakértők szerint a korabeli emberek gyakran fogyasztották ezt az állatot, és lámahúsdarabokat is ezért tettek az elhunyt mellé a sírba. Ehhez kapcsolódó érdekesség, hogy egy tavalyi, szintén Peruban végzett régészeti ásatáson például öt mumifikálódott, ékszerekkel díszített lámára és tengerimalacra bukkantak. A régészek akkor a leletekből arra következtettek, hogy a háziállatokat nemcsak azért áldozták fel, hogy jobb legyen a termés, hanem a központi inka birodalom így próbálta megvásárolni a leigázott népek jóindulatát és legitimizálni a hatalmát az új területen.

Perui régészek legutóbb 2018-ban bukkantak 24 múmiára egy inka tömegsírban, amelyben temetkezési ajándékok, kerámiák, gabonafélék és finoman szőtt ruhák is voltak. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek