A franciaországi cirkuszokból is eltűnhetnek a vadállatok

A széleskörű állatjogi törvény értelmében két éven belül tilos lesz a vadon élő állatok cirkuszi szerepeltetése, hét éven belül pedig a tartásuk is. Franciaországban egyre hatékonyabb intézkedéseket érnek el az állatvédők a fogságban élő vadállatok körülményeinek javítása érdekében. 

Nem csak Franciaországban gyakori látvány, hogy a cirkuszi sátor mellett mászkálnak az állatokForrás: succo/Pixabay

Egy korábbi cikkünkben beszámoltunk arról, hogy a francia Asterix vidámpark bezárta egyik fő attrakcióját, a Poseidon színházat. Az 1989 óta működő szórakoztató létesítményben delfineket és oroszlánfókákat láthattak a nézők, de az állatvédő csoportok kereszttüzébe került az előadás, így beszüntették.

Arról is írtunk, hogy Párizs belvárosában, a Cité-szigeten sem láthatnak már vasárnaponként kalitkákban üldögélő madarakat a látogatók, ugyanis a párizsi tanács bezáratta az állatvédők által kegyetlennek és elavultnak titulált madárpiacot.

Ha Emmanuel Macron elnök aláírja a most megszavazott törvényt, az a következő öt évben az élő delfinbemutatókat is végérvényesen felszámolja, ahogy a nerctenyésztést is.

A cirkusztulajdonosok tiltakoztak ellene, és jelezték, hogy fellebbezni fognak. A cirkuszokat célzó intézkedések mellett az új törvény öt év börtönre és 75 ezer eurós (27 millió forintos) pénzbüntetésre emeli az állatokkal való rossz bánásmódért kiszabható maximális büntetést is, és szigorítja a háziállatok eladását. A törvény megtiltja a vadállatok tévéműsorokban, éjszakai szórakozóhelyeken és magánrendezvényeken való szerepeltetését is.

A közvélemény-kutatások szerint a franciák túlnyomó többsége támogatja a törvényt, országszerte több tucatnyi városban már megtiltották vadállatokkal dolgozó vándorcirkuszok fellépését. Európában már több mint 20 országban tiltották meg vagy korlátozták szigorúan az állatok szerepeltetését a szórakoztatóiparban - írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek