Különlegesen aromás fűtőanyagot talált magának ez az állatkert

A dél-angliai Winchesterben lévő Marwell Állatkert különleges és erős szagú fűtőanyagot talált a park egyes részeinek, és főleg a tórpusi háznak a fűtésére, de nem csak szeszélyből, hanem a szén-dioxid kibocsátásuk csökkentése miatt is.

Már talán ki is találták mi lehet az a fűtési anyag! Bizony, a park állatainak ürülékét használják fűtésre, és a közösbe olyan védett fajok is beadják a maguk részét, mint a Grévy-zebrák, a kardszarvú antilopok és szomáliai vadszamarak.

Ezzel az intézmény évente 220 tonnányi szén-dioxid kibocsátását spórolhatja meg. A cél pedig az, hogy 2022-ben az egész park karbonsemlegessé váljon. Az állatkert fenntarthatóságért felelős munkatársa elmondta, egyre sürgetőbb a feladat, hogy csökkentsék a fosszilis tüzelőanyagok használatát, és hogy valamivel helyettesítsék az épületek olajfűtését - olvasható a Marwell.org.uk hírében.

A park legújabb Grevy-zebrája; a neve Veliko, ami azt jelenti, A boldogForrás: Marwell Wildlife / Facebook.com

Világszinten elsőnek számító kezdeményezésünk, a Zoo Poo (állatkerti kaki) erejét használja fűtésre.

Korábban 600 tonnányi állati ürüléket kellett elszállítani komposztba, ami a szállítás miatt újabb szén-dioxid-kibocsátással járt. Ekkor jött a biomassza ötlete. Az antilopok, zebrák és egyéb állatok ürülékét minden nap összegyűjtik, felaprítják, összekeverik, majd kiszárítják és brikettekké préselik. Ezzel teremtenek majd trópusi meleget a trópusi házban is, ahol mások mellett különböző madarak és varánuszok is élnek

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek