Hivatalosan is kihaltnak nyilvánítanának 22 állatfajt az USA-ban

A királyharkály, amelynek a legutóbbi megerősített észlelése közel 80 évvel ezelőtt történt, egyike annak a 22 védett állatfajnak, amelyeket hivatalosan kihaltnak nyilvánítanának az amerikai kormány szerdán bejelentett javaslata alapján. A jogerős ítéletet december 29-én teszik közzé – írja a Reuters.

Ez a fotó 1935-ben készült a királyharkályról - most már csak így láthatjuk, milyen is voltForrás: Arthur A. Allen/Wikipedia

A most törlésre javasolt 22 faj között szerepel gyümölcsdenevér, 11 madárfaj, 8 édesvízi kagyló, kétféle hal és 23.-ként egy mentafélék családjába tartozó virágos növény is. A királyharkály Amerika legnagyobb harkálya volt, de az Egyesült Államok déli részén lévő öreg erdők fakitermelése miatt elpusztították az élőhelyét.

Az utolsó példány észlelését 1944-ben dokumentálták Louisiana északkeleti részén.

Bár a királyharkály és néhány más faj már évtizedek óta kihalt, a tudósok arra figyelmeztettek, hogy az ember okozta klímaváltozás és az élőhelyek megsemmisítése gyakoribbá teheti az ilyen eltűnéseket.

"Mivel az éghajlatváltozás és a természetes területek elvesztése egyre több fajt sodor a kihalás szélére, most itt az ideje, hogy proaktív, együttműködő és innovatív erőfeszítéseket tegyünk Amerika élővilágának megmentése érdekében" – mondta Deb Haaland amerikai belügyminiszter.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek