Ez lehet a világ első karbonsemleges városa

Elképzelhető, hogy már nem kell sokat várni a világ első karbonsemleges városaira. Néhány település már 2025-re elérheti a kitűzött célt, írja a Time Out brit magazin, amely szerint az elsők között lehet Koppenhága. Ehhez a közlekedés 75%-nak kerékpárral, gyalog vagy tömegközlekedéssel kell történnie, a fűtés 100 %-nak pedig megújuló energiából kell származnia.

A széndioxid-kibocsátás csökkentéséhez nagy mértékben hozzájárul egy szemétégető, vagyis hulladékból energiát előállító üzem, az Amager Bakke vagy CopenHill, amely otthonok és vállalkozások tízezreit látja el, és amelynek tetején még síközpont is épült 2019-ben.

A BIG építésziroda, vagyis Bjarke Ingels által tervezett sípálya az Amager Bakke tetejénForrás: Ritzau Scanpix via AFP/Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen

Bár Koppenhága meglehetősen sokat tesz a környezetbarát életmód népszerűsítéséért, olyannyira, hogy például egy falut is betelepítenének a városba, az újságíró szerint nincs rá garancia, hogy a dán főváros lesz az első.

Esélyes még a spanyolországi Valencia is, melyet épp nemrég választottak az okosturizmus európai fővárosává, és a finn Lahti, mely a világ első szén-dioxid-semleges szimfonikus zenekarával is rendelkezik. Mindkét város ugyanerre az évre szeretne karbonsemlegessé válni, de összesen több mint 700 város tett ígéretet arra, hogy 2050-ig eléri a célt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek