A belváros mellé építenének egy vidéki falut Koppenhágában

A nagyvárosoknak számos előnyük van, de sokan hiányolják a természet közelségét, és hogy nincs igazi közösség. Ha ezeket fontosnak tartjuk, akkor bizony vidékre kell költöznünk.

Henning Larsen/Inhabitat

Ez a probléma volt a kiindulópontja a skandináv Henning Larsen építészirodának, amely egy Koppenhága fejlesztésével foglalkozó szervezet nemrégiben kiírt építészeti pályázatának nyertese lett.

A tervek szerint Koppenhága belvárosától egy kőhajításnyira egy olyan városrész épülne fel, amelynek középpontjában a vidéki falvakat jellemző közösségiség és a természettel való közeli kapcsolat állna. Megépítenék a falvakra jellemző zöld folyosókat és a koncentrált belvárost, de úgy, hogy közben megőriznék a táj már meglévő elemeit – a vizeket és bozótokat –, amelyek élőhelyet biztosítanak a rovarok, teknősök, énekesmadarak és a szarvasok számára. A biológusokkal és környezetvédelmi mérnökökkel együttműködésben kialakított terv szerint a  városnegyed csupa fából épülne fel és három kör alakú részre bomlana, kisebb léptékű és intimebb közösséget teremtve. Ezeket vadnövényekkel benőtt folyosók kötnék össze, amelyek lehetővé teszik, hogy az állatok szabadon mozogjanak.

Henning Larsen/Inhabitat

A zöld dizájnnal foglalkozó Inhabitat értesülései szerint a városnegyed 18.1 hektáron épülne fel, és összesen 7000 lakosnak adna otthon. A természet két percnyi sétára lenne egy-egy központtól.

KoppenhágaForrás: Filip Filipović/pixabay.com

Dániában a tájhoz alkalmazkodó építkezés az iroda szerint nem új koncepció, a dánok 1500 éven át a természettel szövetségben létesítettek falvakat. További illusztráció a tervekről a Henning Larsen honlapján található.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek