Úszó pavilonokat terveznek Koppenhága vizeire

Teaház lesz a funkciója az első koppenhágai csatornákra tervezett pavilonnak, amellyel arra szeretnék ösztönözni a helyieket, hogy szabadidős tevékenységekre használják a város vizeit, tudtuk meg a Dezeen-től.

screenshot/https://pan-projects.com/project/floating-pavilion-o/

A Teahouse Ø névre keresztelt pavilont a londoni építészstúdió, a Pan Projects tervezte és részben a Dán Művészeti Alapítvány finanszírozta, amely több hasonló pavilon létrehozását helyezte kilátásba. Az elképzelések szerint a teaházat egy Oyster Ø nevű lebegő osztriga bár és étterem követné, majd pedig a Square Ø, amely gyülekezőhelyként funkcionálna a vízen, a koronavírus-járvány azonban késlelteti a projektet. A pavilonok nevében szereplő furcsa karakter, a Ø, dánul "szigetet" jelent, ez gyakorlatilag meg is jelöli az építmény funkcióját.

screenshot/https://pan-projects.com/project/floating-pavilion-o/

A Teahouse Ø-t a víz felszínének váltakozása inspirálta, ami tükrözi visszatükrözi a környezetet valamint a változó évszakokat. Az építmény teteje és alapja műanyaggal borított fából készült; a szerkezet tetejéről akril csövek függenek, amelyek olyan hatást keltenek, mintha vízesés venné körbe a belső teret. Noha teaháznak tervezték, az épület valójában multifunkcionális és a dán főváros polgárai saját igényeik szerint használhatják. Ennek megfelelően volt már lebegő Dj-színpad, koncerthelyszín és jógázáshoz is használták már.

Az épület célja: "Kihozni az embereket a vízre, hogy a csatornákat új, nyilvános térként használhassák, miközben felfedezhetik és élvezhetik a város és a víz szépségét." - mondta a Pan Projects társalapítója Kazumasa Takada. A pavilont a tervezők egy szervezetnek adományozták, amely a város vizein szervez kulturális programokat. Tavaly nyáron például egy koronavírus-biztos partit szerveztek a vizeken. További fotókat az építésziroda oldalán találunk

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek