Barcelona belvárosából szinte teljesen kitiltják az autókat

Majdnem teljesen autómentes zöld övezetté változtatják Barcelona egész belvárosát a következő évtizedben, hogy csökkentsék a légszennyezést, és gyalogosbarát tereket alakítsanak ki, írja a Domusweb.

Barcelonaskaramelka / 16 kép/pixabay

Már korábban írtunk Madrid terveiről, amely szerint 450 000 új őshonos fa és növény ültetésével tervezik létrehozni a világ legnagyobb nagyvárosi erdejét. Most a katalán fővárost tervezik zöld paradicsommá alakítani: a terv részeként szinte az egész belvárost lezárják az autós forgalom elől. A 21 utcából álló területen belül csak a helyi lakosok, a futárok és a nélkülözhetetlen szolgáltatást nyújtók hajthatnak be kocsival. A tereket és az utcákat fákkal ültetik be, amelyek kifejlett állapotukban 6,6 hektárnyi zöld felületet adnak majd. Összesen 33,4 hektárnyi terület pedig a gyalogosoknak lesz kialakítva, mindemellett a nyilvános tereken szökőkutakat építenek.

A zöldesítés Barcelonában már 2016-ban elkezdődött, amikor kilenc háztömb körül korlátozták az autós forgalmat. Azóta hat új háztömbre terjesztették ki a korlátozásokat. A város polgármestere Ada Colau ebben a hónapban jelentette be, hogy tovább bővítik a zöld felületeket, és a szinte autómentes övezeteket majdnem az egész belvárosra kiterjesztik a következő egy évtizedben.

A projekt négy új tér létrehozására és három keresztező utca tervezésére kiírt pályázattal kezdődik. Az utcák pontos kialakításáról csak jövő májusban döntenek. A pályázati kiírás szerint az utcák 80%-át fákkal kell árnyékolni, 20%-át pedig vízáteresztő felületekkel kell borítani – ennek a felét fűvel kell beültetni, hogy a talaj felszívja az esővizet. Elsőbbséget élveznek azok a tervek, amelyek biztonságos környezetet teremtenek a gyerekeknek és az időseknek. A tervek szerint az átalakítási munkák 2022-ben kezdődnek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek