Van egy titkos hely a Trevi-kút alatt, amelyet a turisták is bejárhatnak

Róma egyik legnépszerűbb műemléke a 17. században, barokk stílusban épült Trevi-kút, mely egy 22 kilométeres ókori vízvezeték, az Aqua Virgo végpontján áll. A vízvezeték azért kapta A szűz vize elnevezést, mert egy legenda szerint az i.e. 19-es évben egy szűz segített a római mérnököknek, hogy megtalálják a vízvezetéket tápláló forrást – ez a jelenet a kúton még ma is látható.

Ma is ugyanaz a vízvezeték látja el a kutat vízzel, mely az ókori Róma 11 akvaduktjának egyike volt, de nemcsak magát a kutat táplálja, hanem mellette egy titkos, föld alatti medencét is vízzel lát el. Nem ez az egyetlen különleges látnivaló azonban a föld alatt, a Trevi-kút közelében. A medence mellett ugyanis egy ókori, az 1. századból származó bérház (insula) maradványai láthatók.

Pillantás a Vicus CaprariusbaForrás: Kirk Fisher/shutterstock.com

Az insula az ókori Rómában az alsó és a középosztály lakóinak szolgált otthonul, míg az elit a domusoknak nevezett házakban lakott. Az insulák és a domusok vegyesen álltak a város utcáiban. A negyedik század közepén azonban ezt az egy, fentebb említett bérházat végül domusszá alakították.

A medencéből és lakóházból álló komplexum, mely a Víz városa, vagyis a Vicus Caprarius nevet kapta, kilenc méterrel a jelenlegi utcaszint alatt, a kúttól néhány lépésre fekszik, a Via di San Vincenzo és a Vicolo del Puttarello között körülbelül 350 négyzetméteren terül el. A föld alatti épületmaradványokra csak a kilencvenes évek végén, a Cinema Trevi felújításakor bukkantak, jelenleg pedig múzeumként látogathatók.

Az ide belépők nemcsak azt tapasztalhatják meg, hogyan laktak az ókori rómaiak, de az ásatások során felfedezett leleteket is megnézhetik. Láthatják többek között a polikróm, vagyis többszínű márványból készült burkolatokat, melyek kifinomult díszítéseket foglalnak magukban (köztük egy Alexandrosz Hélioszról, Marcus Antonius és Kleopátra gyermekéről készült portrét), de afrikai amfórákat és több mint 800 antik érmét is kiállítottak.

A múzeumba a teljes árú belépődíj 4 euróba (körülbelül 1400 forintba) kerül, a kedvezményesért 2,5 eurót, a 14 és 18 év közötti gyerekek után pedig 1 eurót kell fizetni. Az intézmény jelenleg csak a védettséget igazoló zöldigazolvány birtokában látogatható – derül ki a Vicus Caprarius múzeum oldaláról.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek