Plexitáblákon utazhatunk vissza a római korba Óbudán

Rekonstrukciós táblák segítségével mostantól bárki megnézheti, milyen volt a mai Óbuda területén az aquincumi római limesszakasz egy-egy része. A speciális vizuális megoldással kialakított plexi táblákon ugyanis térbeli hatást keltenek a felületén lévő ábrák – írja cikkében a Pestbuda.hu.

Obuda.hu

A Nagyszombat utca és a Szőlő utca sarkán álló két tábla az Aquincum katonavárosi amfiteátrumát és a világ egyik legnagyobb alapterülettel rendelkező körszínházát mutatja meg annak virágkorában. Az épületek mellett gladiátorok, járókelők és versenykocsik is láthatók, amelyek – ha elhaladunk a táblák mellett – mozognak is egymáshoz képest.

A Pacsirtamező utca és a Nagyszombat utca sarkánál egy információs táblát is elhelyeztek, amely a helyszínen található épített kulturális örökség történetét és legfontosabb jellemzőit mutatja be.

Obuda.hu

A harmadik speciális táblát az óbudai Kórház utca 7. szám előtt állították fel. Itt az egykori táborkapu elevenedik meg a plexi lapon keresztül. Erre a helyszínre a római kor sajátos stílusjegyeit bemutató katona alakja is kikerült, amellyel fényképezkedni is lehet.

Obuda.hu

A tervek szerint a jövőben folytatódik az óbuda-aquincumi római limesszakasz örökségének bemutatását célzó program. Az Aquincumi Múzeum és Régészeti Park Szentendrei úti kerítésének vonala mentén látványsétányt építenek majd, illetve az Aquincumi Múzeumban „Aquincum és pannonia limes" címmel egy kiállítást is rendeznek 2023-ban.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek