Róma egyik történelmi terét a Bulgari adományából állítják helyre

Március elején megkezdik Rómában a Torre Argentinatéri, utcaszint alatti régészeti lelőhely helyreállítását. Ezen a helyen késelte halálra ellenséges szenátorok egy csoportja Caius Julius Caesart i. e. 44-ben. A renoválás, amelynek költségeit a luxusékszereket tervező olasz Bulgari egymillió eurós (358 millió forint) adományából állják, egy évig fog tartani, ezután a terület látogatható lesz. Az elhanyagolt antik romoknak jelenleg csak bizonyos részeit láthatják a járókelők fentről, az utcai korlátok mögül lepillantva.

Az egyik, Juturna nevű templom maradványai a térenForrás: Adam Carr/Wikipedia

Az egész terület és az ott található négy templom maradványainak helyreállítása szerepel a tervekben, a hely így az örök város újabb látványosságává válhat. A Torre Argentina tér, amelyet Area Sacrának, vagyis szent helynek is neveznek, a világhírű Forum Romanum közelében terül el, és nevezetes az ott lakó kóbor macskákról is.

Egyelőre a cicák bitorolják az ősrégi romokatForrás: Wknight94/Wikipedia

Az ásatási helyen négy templom romjait is feltárták, amelyek a köztársaság korából, az i.e. 4-1. századból származnak. Első pillantásra felismerhető az épületek kora abból, hogy mennyire mélyen fekszenek: annál korábban épült, minél mélyebbre került a talajhoz képest, amelynek szintje az évszázadokok során – az új kövezésekkel – valamennyit megemelkedett.

A Torre Argentina tér Róma egyik legrégebbi régészeti ásatása. Büszkék vagyunk, hogy hozzájárulhattunk ahhoz, hogy visszaadjuk a rómaiaknak ezt a területet" – mondta el Jean-Christophe Babin, a Bulgari ügyvezetője.

A római ékszercég 2016-ban 1,5 millió euróval finanszírozta a világhírű római spanyol lépcső felújítását, első üzletét 1884-ben, a lépcső tetejénél nyitotta meg, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek