A híres Jurassic Coast sziklafal egy hatalmas szakasza omlott az alatta fekvő tengerpartra

Az Egyesült Királyságban 60 év óta nem volt ilyen mértékű földcsuszamlás, ami miatt a híres Jurassic Coast egy jelentős része leomlott. A sziklafal a világörökség része, és a La Manche csatorna partján, Anglia déli részén fekszik. Az embereket arra kérték, hogy maradjanak távol Dorset strandjaitól, mert arra számítanak, hogy további instabil sziklafaldarabok zúdulhatnak a partra. A parti ösvény részeit elkerítették. A katasztrófáról légi felvétel készült, amelyen jól látható, mekkora szakaszt borított be a törmelék.

Dorset tanácsának szóvivője közölte, hogy mivel a talaj most szárad, még több földcsuszamlás lehetséges, és sziklák potyoghatnak váratlanul. Ezért arra kért mindenkit, hogy a biztonság érdekében a sziklák tetejét és tövét kerüljék el. A sziklafal körülbelül 300 méteres szakaszon csúszhatott meg, és 4000 tonnányi hatalmas darabok szakadtak le. Egyesek akkorák voltak, mint az autók, és az alattuk fekvő tengerpartra hullottak.

A Jurassic Coast-on található a híres Durdle Door nevű természetes mészkőív isForrás: Origo

Jodie Brewin geológus hallgató elmondta: "Ez az időjárással és az erózióval függ össze, amely alapvetően kéz a kézben jár és formálja ezt a partvonalat."

A tengerparti szakaszok drámaian megváltozhatnak a nyárra.

Dél-Angliában rengeteg szikla és törmelék zuhant már le. Februárban például mi is megírtuk, amikor több tonnánnyi szikladarab hullott a tengerbe a világhírű doveri fehér sziklákról, amelyet többen is megörökítettek videó vagy fénykép formájában. Egy szemtanú, David Waterfield éppen kint volt a kutyájával, amikor meghallotta a zajt, majd látta, hogy nagy mennyiségű szikla zuhant a vízbe – írja a The Guardian. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek