A doveri fehér sziklák hatalmas darabja zuhant a La Manche-csatornába

Szerdán délután, két részletben több tonnánnyi szikladarab hullott a tengerbe a világhírű doveri fehér sziklákról, amelyet többen is megörökítettek videó vagy fénykép formájában. Így tett David Waterfield is, aki nem messze lakik a szikláktól, és épp kutyát sétáltatott, amikor egy "hangos durranásra" lett figyelmes. Nem sokkal később azonban már azt látta, ahogyan "nagy mennyiségű szikla" omlik bele a La Manche-csatornába – írja a brit Express magazin.

A puha mészkőféléből álló doveri sziklák fehér színét a magas krétatartalma adja. Az összeomlást valószínűleg a nagy szél folyamatosan erodáló ereje és a puha sziklában felszívódó esővíz megfagyása okozta, amely a szikla repedéseinek kitágulását okozta, végül darabjaira töredezve a vízbe hullott.

Forrás: Immanuel Giel / Wikipedia

Az Anglia kapujának is nevezett, az Angol-csatorna legszűkebb részén, a Doveri-szorosban magasodó sziklák egyre több része zuhan a tengerbe, bár az elmúlt közel 20 évben ez a harmadik alkalom, amikor ilyen nagyságú szikladarab leszakadását sikerült videóra venni. 2001-ben egy futballpálya nagyságú szikladarab omlott bele a tengerbe.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek