Velence tárt karokkal várja a magyar turistákat, és megvan a biennálé időpontja is

Luca Zaia, az északkelet-olaszországi Veneto tartomány kormányzója hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta az MTI-nek, hogy a Venetóban élő és dolgozó magyarok az egyik legjobban integrált közösséget képviselik a majdnem ötmillió lelket számláló tartományban. Mint hozzátette: nyáron a magyar turisták visszatértét várják, hiszen állandó vendégeknek számítanak, s nemcsak a venetói tengerpartokon, hanem a hegyekben is.

VelenceForrás: AFP/Andrea Pattaro

"Nem engedhetjük meg magunknak, hogy lemondjunk a nyári szezonról" - hangoztatta Zaia. "A magyarok nyugodtan foglaljanak szálláshelyet, tervezzék az idén is a nyarat Venetóban, mivel akármilyen védőoltásban részesültek, az oltási igazolással rendelkezők bármilyen más előírás nélkül jöhetnek hozzánk, erre személyes garanciát vállalok" - jelentette ki Luca Zaia az MTI kérdésére.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy oltás nélkül is "teljes biztonságban" nyaralhatnak a turisták, mivel a tartomány nagy tempóban végzi a koronavírus elleni oltást, az idegenforgalmi dolgozókat az elsők között oltják be, és mire megkezdődik a turistaszezon már a velencei vaporetto-komphajókon is oltási állomásokat működtetnek majd..

Április végéig az Európai Unió tagállamaiból érkezőknek vagy oltási igazolást, vagy negatív PCR-tesztet kell felmutatniuk, utóbbi esetében ötnapos karantén is kötelező, májustól a szabályok változhatnak. Luca Zaia hangsúlyozta, hogy Itáliában az ország északkeleti részén fekvő régió fogadja a legtöbb látogatót, és ez a vidék nemzetközi szinten is idegenforgalmi "nagyhatalomnak" számít. Adatai szerint 2019-ben 71 millió turista érkezett Venetóba, és hatvannyolc százalékuk külföldi volt, többségükben németek, osztrákok, hollandok, svájciak. De a térség kiemelt célállomásnak számított a brit, amerikai, orosz és kínai turisták körében is.

Az új típusú koronavírus okozta Covid-19 hatására tavaly 32 millióra csökkent a látogatók száma, és a külföldiek közel hetven százaléka távol maradt. A regionális idegenforgalmi ágazatban az utóbbi egy év alatt mintegy negyvenezren veszítettékel a munkájukat. A tartományt irányító politikus kifejtette, hogy Veneto nem csupán Velence városát jelenti, a népszerű Jesolo, Bibbione, Caorle a leglátogatottabb olasz strandok között szerepel, a Dolomitok télen és nyáron egyaránt turistacsalogató, s kivált igaz ez a 2026-os téli olimpia közeledtével. Megemlítette, hogy a Garda-tó és környéke szintén kiemelt üdülőhelynek számít, a régió híres borturizmusával együtt.

Zaia elfogadhatatlannak nevezte a görögországi szigetek idegenforgalmi "taktikázását", vagyis hogy Covid-19-től mentes területként reklámozzák magukat. Az olasz szigetek, közöttük a kisebb Lampedusa, Capri, valamint a nagyobb Szicília és Szardínia is lakosságuk teljes átoltását szorgalmazzák a nyári szezon megnyitása előtt, de egyik olasz tartomány sem élvez ilyen "oltási előnyt".

Ami a nyári nyitás dátumát illeti, a vendéglátás és a szállodák újraindulásával Luca Zaia a "minél előbbi" időpontban reménykedik. Roberto Speranza egészségügyi miniszter májusra ígérte a szezonindítást, a turisztikai tárca vezetője, Massimo Garavaglia azonban június 2-t jelölte meg.

Az új típusú koronavírus járványa tavalyi kezdetekor a gócponttá vált Veneto az elsők között szembesült a válsághelyzettel, és most az elsők között áll az oltásban is. A nyolcvan év felettiek oltása a napokban fejeződik be, a hetven évnél idősebbek fele már megkapta az első dózist, a hatvanasokat pedig júniusig oltani akarják. A kormányzó számításai szerint szeptember-októberre már a harmincéveseknél tarthatnak.

Jövő hónapban nyílik a 17. Velencei Építészeti Biennále

Május 22-én nyílik meg a koronavírus-járvány miatt 2020-ban elhalasztott 17. Velencei Építészeti Biennále, szigorú járványvédelmi intézkedések mellett, és fél éven át, november 21-ig várja majd a látogatókat.

Mint Hashim Sarkis libanoni-amerikai építész, az idei biennále főkurátora közölte: nem változtatott az eseménysorozat koncepcióján, noha a How will we live together? (Hogyan fogunk együtt élni) mottó a világszerte bevezetett karanténintézkedések miatt - némileg ironikus - többletjelentést kapott. A főkurátori koncepciót az emberiség által megoldandó nagy kihívások - a klímaváltozás, a migráció, a politikai polarizáció és a növekvő etnikai, szociális és gazdasági egyenlőtlenségek - ihlették. Éppen ezek a jelenségek vezettek a mostani világjárványhoz is - hangsúlyozta Hashim Sarkis.

A Massachusetts Institute of Technology építészeti karát is vezető szakember felidézte, hogy az egyéves halasztást kihasználva bővítette a főkurátori kiállítást hét szekcióra. Újdonság, hogy közvetítik a kiállítás építését, de a szervezők felhívták a figyelmet az építészeti és a táncművészeti biennále közötti együttműködésre, valamint a számos kísérőprogramra is, amelyek még a november 21-i zárással sem érnek véget.

VelenceForrás: AFP/Andrea Pattaro

A 46 országból 114 résztvevőt meghívó főkurátori kiállításnak a Biennále hagyományos helyszínei: a Giardini park és az Arsenale csarnokai mellett a Marghera erőd ad otthont. A 17. Velencei Építészeti Biennálén 63 ország jelentkezik nemzeti kiállítással, közülük Azerbajdzsán, Grenada, Irak és Üzbegisztán első alkalommal.

A Giardini parkban álló magyar pavilon Othernity - Modern örökségünk újragondolása című kiállítása (kurátor: Kovács Dániel) tizenkét modern budapesti épület újragondolásán keresztül a regionális építészeti identitás újrafogalmazására tesz majd kísérletet.

Roberto Cicutto, a Velencei Biennále elnöke az online sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a rendezvénysorozat egész idejére szigorú járványügyi protokollt léptetnek életbe, felhasználva a tavaly megtartott Velencei Filmfesztivál és Táncművészeti Biennále tapasztalatait is.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek