Világörökségi címre pályázik az ősi olasz város, mely animét is ihletett

Az olaszországi Viterbo megyében, Róma és Firenze között majdnem félúton található Civita di Bagnoregiót eddig leginkább Haldokló város néven ismerték a turisták, mert a mindössze 11 állandó lakossal rendelkező falu az eróziónak és a földcsuszamlásoknak kitett dombon áll, melynek mérete az évszázadok során folyamatosan csökkent, a középkor után fennmaradt város 152 méterszer 91 méteres nagyságú területen fekszik, főtere akkora, mint egy kosárpálya. Itt található a San Donato-templom, amely egy híres, fából készült Krisztus-szobrot őriz.

Civita di BagnoregioForrás: Asso74/pixabay.com

A domb több millió éves agyagrétegből és a későbbi kitörések során rátelepedett vulkáni hamu- és magmarétegekből áll, és nagy érdeklődés övezi a geológusok részéről, aki rendszeresen ellenőrzik az állapotát is.

A jövőben azonban változhat a település mottója, a hegyi falu ugyanis most világörökségi címre pályázik, amit a környező Calanchi-völgy, Bolsena-tó és Tiberis-völgy természeti látnivalói is indokolttá tehetnek. A történészek szerint a falut mintegy 2500 évvel ezelőtt az etruszkok építették, és már nekik, és az őket követő rómaiaknak is meg kellett küzdeniük az erózióval, így esővíz-csatornákat és más, vízelvezetőket építettek, amelyekre évszázadokon keresztül támaszkodtak.

Civita di Bagnoregiót egy 1965-ben épített híd köti össze a világ többi részével, amely az egyetlen járható városkapun vezet át. A turisták csak gyalog közlekedhetnek rajta, a közlekedési eszközöket a helyieknek tartják fenn, és speciális engedélyre van szükség hozzájuk. Ennek ellenére a járvány előtt rendszeresen keresték fel a települést a látogatók. 

Ha a téli felhők alacsonyan ülnek, Civita úgy néz ki, mintha egy levegőben szálló vár volna, minden bizonnyal ez is közrejátszott abban, hogy a város szolgált a Mijazaki Hajao Laputa – Az égi palota című rajzfilmjében szereplő palota egyik ihletforrásául - derül ki az MTI és a repubblica.it híréből.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek