Olaszországnak csak négy régiója marad vörös zónában

Olaszországban a több mint tizenkét millió beoltott olaszból több mint két millióan "másokat megelőzve" jutottak vakcinához az egészségügyi minisztérium pénteki adatai szerint. Könyvelők, ügyvédek, újságírók és betegekkel nem érintkező egészségügyi dolgozók is vannak azok között, akik soron kívül kaptak oltást, megelőzve a védett kategóriaként elsőbbséget élvező időseket és krónikus betegeket. Többségük a déli Szicíliában, Calabriában, Puglia és Campania tartományban "intézte el" magának a soron kívüli oltást, de Toszkánában is magas az arányuk.

Velencében vaporettókat is oltóközpontokká alakítottakForrás: AFP/Andrea Pattaro

A nyolcvan év feletti korosztály oltását ugyanakkor április végéig be akarják fejezni az országban, a régióknak így ehhez alkalmazkodva mostantól először az idősebbeket kell oltaniuk, és csak utána a fiatalabb életkorúakat. Korábban párhuzamosan zajlott a nyolcvan év felettiek és a hatvan év alatti pedagógusok, rendőrök oltása.

A legújabb járványadatok szerint hétfőtől a húsz tartományból tizenhat narancssárga, vagyis közepesen járványveszélyes fokozatba lép át, ami azt jelenti, hogy továbbra is érvényben marad az éjszakai kijárási tilalom,s bár az üzletek újranyitnak, de a vendéglátás csakis elvitelre dolgozhat. Az általános iskolások visszatérnek a tantermi oktatáshoz, a tartományok közötti közlekedés azonban nem engedélyezett. Négy régió marad vörös zónában: a déli Campania és Puglia, az északi Valle d'Aosta, valamint Szardínia szigete, amely egy hónapja oldotta fel a járványkorlátozásokat, de most ismét zárlat alá kerül. Zárlat alatt van több szicíliai város is.

Az egészségügyi hatóságok szerint a vírusmutációk miatti harmadik járványhullám elérte tetőzését, és a kórházban kezelt betegek száma lassan ugyan, de elkezdett csökkenni. Pénteken 718 halálos áldozta volt a járványnak, a korábbi kevesebb mint ötszáz után. A hirtelen növekedést az okozta, hogy Szicíliában az utóbbi napokban elhunyt betegeket most regisztrálták. A halottak száma országosan meghaladta a 113 ezret.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek