Egy német kutatóhajó körbehajózta a leszakadt antarktiszi jéghegyet

A Polarstern német kuttaóhajó a hétvégén kerülte meg az Antarktisz egy selfjegéről leszakadt, 1290 négyzetkilométeres A74 antarktiszi jéghegyet. Az út alatt át kellett navigálni a szűk csatornán, mely a két hete leszakadt jéghegyet a Brunt-selfjégtől (a partról a tengerbe nyúló jégtömeg) elválasztja.

Az Alfred-Wegener-Óceán- és Polárkutató Intézethez tartozó német Polarstern jégtörővel a legzordabb vidékeken végeznek kutatásokatForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Hinrich Baesemann

A Déli-sarkvidéknek erről a szakaszáról ekkora tömb utoljára 1971-ben tört le. Ez azt jelenti, hogy a fedetlen tengerfeneket és a fölötte tornyosuló víztömeget most úgy éri a napfény, a szél és a hőmérséklet ingadozása, ahogy 50 éve nem fordult elő. A jégtörő kutatóhajó a közelben dolgozott egy tervezett expedíción, ezért nem hagyták ki a kedvező alkalmat, és a véletlen adta lehetőséget kutatásra használták ki. Mintákat akartak venni, mielőtt visszafordíthatatlan változások következnének be.

Fotókat és videókat készítenék a tengerfenékről, hogy lássam az élővilágát" 

– magyarázta Huw Griffith, a brit antarktiszi projekt (BAS) tudósa.

Részben a világjárvány miatt folyik nagyon kevés kutatás a Déli-sarkvidéken, másrészt a kutatók várják, mi történik a Brunt-selfjéggel a letörések után. Az A74 ugyanis csak az egyike az előre láthatóan leszakadó két jéghegynek. Ha a második is letörik, az még közelebb lesz a Halley-hez, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek