Dél-kínai állatfarmokhoz vezetik a szálak a koronavírus eredetének kutatóit

Egy szakértő, aki részt vett az Egészségügyi Világszervezetnek az új koronavírus eredetével kapcsolatos vizsgálatában, úgy véli, hogy a dél-kínai vadállat-farmok kulcsfontosságú állomást jelenthetnek a betegség kitörésének útján. Mint Dr. Peter Daszak, az EcoHealth Alliance betegségökológusa elmondta, hogy nemrégiben végzett vizsgálatuk új bizonyítékokat talált arra vonatkozóan, hogy a farmok szállítottak állatokat a vuhani piacra. 

Denevérek - illusztrációForrás: Independent birds/shutterstock.com

A jelenlegi álláspont szerint a koronavírus denevérektől származik, és a Kína déli részén, vadon élő denevérekben megtalálhatók a SARS-CoV-2-hez hasonló vírusok. Ezenkívül egy másik, korábbi SARS-vírus, amely 2002 és 2004 között okozott járványt, Jünnan tartománybeli, barlanglakó patkós denevérek populációjára vezethető vissza. Azonban az első fertőzött emberi eseteket Vuhanban találták, ami meglehetősen messze van azoktól a barlangoktól, ahol ezek a denevérek élnek. Daszak szerint a dél-kínai vadgazdaságok adhatják a hiányzó láncszemet.

Kína korábban szorgalmazta az ilyen gazdaságok létesítését, hogy azok segítsék a vidéki lakosság megélhetését. Ezek a farmok úgy működnek, hogy különböző vadon élő állatokat, például cibetmacskát, sült, tobzoskákat, nyestkutyákat és bambuszpatkányokat fognak be, majd fogságban tenyésztik őket. Lehetséges, hogy a vadon élő denevérek adták át a vírust a tenyésztett állatok egy részének, melyek közül többről, például a cibetmacskáról és a tobzoskáról is ismert, hogy koronavírusok hordozója lehet. Ezeket a fertőzött állatokat szállíthatták a piacra.

A vuhani piacot 2019. december 31-én egyik napról a másikra bezárták, miután számos korai koronavírusos esetet találtak, amelyeket akkor csak titokzatos tüdőgyulladás-szerű betegségként ismertek. Később kiderült, hogy több, a piacra vitt élő állat tesztje pozitív lett, és 2020 februárjáig a kínai hatóságok valamennyi vadfarmot be is zárták.

A lezárt vuhani piacForrás: The Yomiuri Shimbun via AFP

A koronavírus eredetével kapcsolatos kérdések azonban ezzel még nem oldódtak, a WHO legutóbbi vizsgálódásainak eredményeit nemrégiben hozta nyilvánosságra, miután a szakemberek ellátogattak azokra a helyszínekre, amelyek szerepet játszattak a betegség kitörésének kezdeti szakaszában. Bár arra a következtetésre jutottak, hogy "nagyon valószínűtlen", hogy a vírus laboratóriumból származik, nem sikerült konkrét következtetéseket levonniuk - derül ki az iflscience.com cikkéből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek