Újabb tobzoskákban mutatták ki a koronavírust

Egy új kutatás csempészett tobzoskákban mutatott ki a mostani világjárvány okozójához hasonló koronavírust, így ezek az állatok a denevérek mellett azon kevés emlősök közé tartoznak, amelyekről tudjuk, hogy hordozhatják a vírust - adja hírül a National Geographic.

A kép illusztrációForrás: Shukran888/wikipedia.org

Noha a tanulmány nem bizonyítja, hogy a tobzoskák kapcsolódhatnak a jelenlegi világjárványhoz, azt mégis jelzi, hogy szerepet játszhatnak új fajta koronavírusok megjelenésében, ez pedig akár egy új járvány kiindulópontja is lehet.

"Ha bármilyen, egyértelmű üzenet kiolvasható ebből a globális válságból, akkor az az, hogy a jövőbeni járványok elkerülése érdekében szigorúan meg kell tiltani a tobzoskák kereskedelmét és fogyasztását a húspiacokon" - mondta Paul Thomson, biológus, a Save Pangolins nevű nonprofit szervezet egyik alapítója.

Az új koronavírus kiindulópontjai a denevérek lehettek a WHO szerint, ám emberre valószínűleg nem róluk, hanem egy másik fajról került a kórokozó, de ezt a fajt még nem találtak meg a szakemberek.

Az Afrikában és Ázsiában élő tobzoskák veszélyeztetett fajnak számítanak, így nemzetközi kereskedelmük szigorúan tilos, mégis a legkeresettebb emlősöknek tartják őket a világon. Évente tobzoskák ezrei esnek áldozatul a csempészetnek, melyre elsősorban amiatt van kereslet, hogy az állatokat gyakran használják a hagyományos kínai orvoslásban.

Mivel a vírusok bizonyos testfolyadékokkal, ürülékkel és hússal is terjednek, sokkal veszélyesebb az állatok élelmezési célú felhasználása, mint az, ha egyszerűen csak hozzájuk érünk. Bár Kínában is illegális a tobzoskák fogyasztása, mégis megtalálhatók néhány ottani étterem menüjében. Január 26-ig a húspiacok bezárásáig ott is lehetett kapni őket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek