A koronavírus miatt véget érhetnek a fogvatartott vadállatok szenvedései

A koronavírus messze a legpusztítóbb olyan vírus a modern történelemben, ami a vadon élő állatok kereskedelméhez kapcsolódik. Ha nem változtatunk lényegesen a viselkedésünkön, és a vadon élő állatokkal való kapcsolatunkon, akkor a koronavírus nem az utolsó lesz az állatok által terjesztett járványok közül. A szakértők évtizedek óta figyelmeztetnek a vadon élő állatok kereskedelme által okozott egészségügyi veszélyekre – olvasható a Sierra Club cikkében.

Egzotikus házi állatként is tatják, sok helyen húsukért vásároljákForrás: PDPics/Pixabay

Most néhány kormány végre megértette ezt. Kína konkrét lépéseket tett a vadon élő állatok és növények kereskedelmének lezárására, és Vietnám szintén szigorítja jogszabályait. A szakértők azt remélik, hogy Kína és Vietnam példát mutatva arra készteti a többi kormányt, hogy ugyanezt tegye.

A tudósok nyomon követték a koronavírus kezdeti terjedését, ami egy olyan húspiacra vezetett Wuhanban (Kína), amelyen tucatnyi egzotikus fajt értékesítettek.

A piacon vett - pozitívnak bizonyult 33 minta közül - 31 a vadon élő állatok tartására szolgáló területről származott.

A szakemberek úgy gondolják, hogy ezzel együtt ezek az állatok nem játszottak szerepet a koronavírus kialakulásában vagy szétterjesztésében. Ugyanakkor korábbi vírusok ( a SARS és a MERS), denevérekből származnak, és a koronavírus is 96,3 százalékos egyezést mutat a délkelet-kínai patkó denevérekben található vírussal. De még inkább hasonlít egy olyan vírusra, melyet tobzoskákban fedeztek fel 2019-ben. Ez a világ legkeresettebb emlőse, ami Kínában és Vietnámban igen népszerű a húsa miatt.

A tobzoskát a húsáért vadásszák, majd szállítják a fekete piacraForrás: Arief Budi Kusuma/Shutterstock

Kína februárban példátlan döntést hozott: országos tilalmat adott ki a szárazföldi vadállatok kereskedelmére és fogyasztására, ideértve a gazdaságokban nevelt egzotikus fajokat is. Ha Kína véglegesen betiltja a vadon élő állatok kereskedelmét, annak óriási előnyei lehetnek mind a közegészségügyben, mind a természetvédelemben.

Aili Kang, a vadon élő állatok védelmének ügyvezető igazgatója elmondta:

"Kínai vagyok, tehát nem akartam a probléma középpontjában állni, de Kína lakossága meghaladja az 1,3 milliárd főt. Ha csak 1 százalékuk eszik vadon élő állatokat, az is nagy fogyasztás."

Kína eddig azért nem fontolgatta az egzotikus háziállatok tartását és a vadon élő állatok kereskedelmét, mert mindkettőt használják a hagyományos kínai orvoslás és a prém feldolgozás terén. Kína után Vietnám is megtette a lépéseket. Március közepén razziát tartottak egy piacon, ahol több mint 400 állatot tartottak fogságban: vándormadarakat, vidrákat, teknősöket, baglyokat és gibbonokat. Mindaddig, amíg a vadon élő állatok kereskedelme és kiaknázása folytatódik, a világ egy új betegség kialakulását kockáztatja - írják az említett cikkben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek