Szánhúzó verseny ellen szólalt fel az állatvédő szervezet

A PETA szót emelt a Millennium Hotels and Resorts hotellánc alaszkai Lakefront Anchorage szállodája ellen, mert az támogatja a szervezet által halálversenynek titulált viadalt, és felszólította a hotel vezetőit, hogy szakítsák meg a szervezőkkel a kapcsolatot.

Az Iditarod szánhúzó verseny kutyáinak többsége nem önszántából áll rajthozForrás: The Iditarod/Facebook

Az Iditarod a világ leghíresebb és legkeményebb kutyaszánversenye Alaszkában, főleg a kutyák számára, akik kb. 1000 mérföldet, azaz nagyjából 1610 km-t kénytelenek futni, miközben nehéz szánokat húznak.

A Föld egyik legfárasztóbb körülményei között zajló versenyek során a kezdő kutyusok nagyjából fele nem fejezi be futamot, így a maradék húzók még nagyobb terhet viselnek.

Az idei versenyen több mint 220 kutyát húztak le a nyomvonalról, köztük egy Cool Cat nevű idősebb állatot, amelyiknél fájdalmas puffadás alakult ki bélcsavarodás miatt, és majdnem meghalt. A PETA egyik munkatársa két helyszínen is dolgozott, ahol az Iditarod korábbi bajnokai voltak elhelyezve, mint mondta, elhanyagolt, szenvedő állatokat talált.

A kutyáktól megtagadták a fájdalmas sérüléseik állatorvosi ellátást is, illetve folyamatosan láncon tartották őket a csípős hidegben és a harapós szélben. Akkor is futásra kényszerítették őket, ha kimerültek voltak és kiszáradtak. A verseny története során több mint 150 kutya halt meg, leginkább aspirációs tüdőgyulladásban, nem számítva azokat, amelyek a szezonon kívül, rövid láncon tartva haltak meg, vagy megölték őket, mert hiányzott a vágtához szükséges sebességük és állóképességük – olvasható a PETA weboldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek