Kék szőrű kutyákra bukkantak egy orosz városban túrázók

Kék színű kutyákról készült fotók terjednek a világhálón. A Moszkvától 370 kilométerre keletre fekvő Dzerzsinszk városában a hóban csatangoló négylábúakról a kirándulók készítettek fotókat, és bizony elég vegyes reakciókat váltottak ki a közösségi médiában. A kommentelők között voltak, akiknek a kutyákról egyből rajzfilmek, filmek ugrottak be, mások viszont felháborodásukat és aggodalmukat fejezték ki a kóbor állatok egészsége miatt. 

És aggodalmuk cseppet sem alaptalan. A helyi állatvédők szerint ugyanis a kutyák egy már nem működő vegyi üzem környékén kóboroltak, vélhetően a hideg elől ott találtak maguknak menedéket. És bár az üzem évek óta nem működik, egykor plexiüveget és hidrogén-cianidot állított elő, vagyis az állatok a gyárban és annak környékén egy erősen mérgező vegyület hatásainak lehettek kitéve, amit szőrük kékes elszíneződése is mutat.

A Wikipedia szerint Dzerzsinszk az oroszországi vegyianyaggyártás egyik nagy központja, a múltban a városban vegyi fegyvereket is gyártottak. 2008-ban Dzerzsinszknek harmincnyolc iparvállalata volt, amelyek részben külföldre termeltek; körülbelül ezer vegyipari terméket gyártottak.

A kék bundásokat Nyizsnyij Novgorod egyik állatkórházába szállították kivizsgálásraForrás: Sputnik via AFP/Anastasija Makarycheva

A fentebb említett, hivatalosan már nem működő, dzerzsinszki gyár területén azonban még ma is tárolnak olyan veszélyes vegyszereket, mint például a réz-szulfát – nyilatkozta a vegyi üzem egykori vezetője az állami RIA Novosti hírügynökségnek. 

Eddig összesen hét kékre színeződött szőrű kutya került elő a térségből. Az állatvédők Nyizsnyij Novgorod egyik állatkórházába szállították őket, ahol a vizsgálatok során megállapították, egyikük egészsége sincs veszélyben, és közülük két bundás már gazdára is talált – olvasható a The Moscow Times oldalán.

Szerencsére egészséges mind a hét blökiForrás: Sputnik via AFP/Anastasija Makarycheva

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek