A német nyomkövető kutyák 94 százalékos pontossággal kiszimatolják a koronavírust

Kutyákat képeznek ki a fertőzött emberek sejtjeiből származó „korona-szag" felismerésére – jelentette ki Esther Schalke, a németországi szolgálati kutyák fegyveres erői iskolájának állatorvosa. Filou, egy 3 éves belga juhászkutya, és Joe Cocker, az egyéves cocker spániel az a két kutyus, akiket a hannoveri Állatorvostudományi Egyetemen oktatnak.

A spánieleknek is kitűnő a szaglásuk - illusztrációForrás: Adriana Morales/Pixabay

"Elvégeztünk egy tanulmányt, ahol kutyáink COVID-pozitív betegektől szimatolták a mintákat, és elmondhatjuk, hogy 94 százalékos találattal rendelkeztek a vizsgálataink során" – mondta Holger Volk, az állatorvosi klinika vezetője. "Tehát a kutyák valóban kiszimatolhatják a fertőzött és fertőzésmentes embereket, valamint a tünetmentes és tüneti COVID betegeket is" – tette hozzá.

Stephan Weil, Alsó-Szászország – amelynek fővárosa Hannover – tartományi minisztere elmondta, hogy lenyűgözte ez a tanulmány, és megvalósíthatósági teszteket szorgalmazott, mielőtt a nyomkövető kutyákat a mindennapi életben is alkalmaznák, például a koncerteken résztvevő emberek megszűrésére.

Most tesztekre van szükségünk, hogy kiválasztott eseményeken bevethessük őket" – mondta Weil.

A Helsinki reülőtéren ezekkel a négylábúakkal szűrik az utasokatForrás: AFP/Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Mi is beszámoltunk arról, hogy Finnországban az új koronavírus kimutatására kiképzett kutyák tavaly szeptemberben egy kísérleti projekt keretében kezdték el az utasok mintáit szagolni a finn Helsinki-Vantaa repülőtéren, az ott végzett szokásos tesztek mellett. A chilei Santiago nemzetközi repülőtér szintén kutyákat alkalmaz, hogy kiszűrje a fertőzötteket – írja a weforum.org.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek