Hat kirándulóhely Budapest környékén tavaszi kutyasétáltatáshoz

A kutyusokkal egész évben menni kell valamerre, és hiába a napi szintű sétáltatás, az az igazi, ha sok kilométeren keresztül futkoshatják ki magukat. Hogy a gazdik se unják halálra ugyanazt a terepet, érdemes időnként néhány új helyszínt is felfedezni. Korábban már mutattunk néhány ismert és kevésbé ismert zugot, ahova a fővárosi kutyások télen elindulhatnak, most azonban a tavaszi kutyás túrákhoz adunk néhány tippet. 

Egy egész sor tó

A Búbánatvölgy közigazgatásilag már Esztergomhoz tartozik, de egy egész napos kirándulásba még így is simán belefér. A völgy észak-déli irányban húzódik a Szamár-hegy és a Hosszú-hegy között, sok kis horgásztó is pettyezi a környéket, például a Kerek-tó, a Mini-tó, a Halas-tó és a Fürdő-tó, de itt, a völgyben ered a Majális-forrás és a Hideg-forrás is.

Forrás: vvvita/Shutterstock

Lehet céltalanul is bóklászni az egymás után következő apró tavak partján, de akár egy körtúrát is betervezhetünk. Útba ejthetjük például a Hideglelős-keresztet, ahonnan a Dunára nyílik szépséges kilátás, vagy felmászhatunk a Sas-hegyre, ahonnan szintén gyönyörű a panoráma. Nagyon változatos a táj, és ha nagyobb sétát tervezünk, akkor erdőkön, kaszálókon, kaptatókon és lejtőkön keresztül futathatjuk meg a kutyát. A Búbánatvölgy egyébként nem egy kihalt kirándulóhely, túrázókkal, családokkal is össze lehet futni, és persze a tavak partján is mindig üldögél néhány nyugalomra vágyó horgász.

Forrás: Kálló Péter / Travelo
Merre érdemes kirándulni a Dunakanyarban?
Erre a kérdésre korábbi cikkeinkben találnak válaszokat (pl. itt, itt és itt), amelyekben a vidék legszebb, általunk is bejárt látnivalóit mutatjuk be. És mivel akkoriban egy kis kamerával is a Dunakanyar fölé szálltunk, ezért egy drónvideón keresztül is megmutatjuk olvasóinknak a térséget úgy, ahogyan csak a madarak láthatják. Videóért erre kattintsanak!

Hegy a városhatárban

Egy kőhajításnyira vannak csak a várostól a Sorrento-sziklák, melyek Budaörs fölött magasodnak a táj fölé. Amellett, hogy a kutyabarát kirándulások közé soroljuk, hozzá kell tenni, hogy gyerekbarát túra is egyben, tehát nem kell hozzá sem túl nagy tapasztalat, sem különösebben hosszú lábak. Pont olyan „szombat reggel van és jó idő, merre induljunk" típusú pár órás lábkoptatásra való célpont.

Ha megnézzük a környék térképét, akkor egy csomó apró látnivalót feldob, és persze az sem utolsó szempont, hogy fentről nagyon szép kilátás is nyílik. A Sorrento-sziklákat nem különösebben nehéz megtalálni és beazonosítani, többféle útvonal is vezet ide. Végig lehet menni például a sárga jelzésen, azaz a Csíki-hegyen, de a piros kereszt is jó támpont lehet egy szakaszon, attól függően, hogy merről indulunk. Ha valaki alaposan ki akarja fárasztani a négylábút, akkor nekivághat Csillebércnél is, és egy szűk 7 kilométeres körtúrát tehet a Budaörsi-hegy, Farkas-hegy irányba indulva.

Az erdei túra

Biatorbágy is nagyjából a szomszédban van, legalábbis a főváros keleti oldalán élőknek. A Zsámbéki-medencében fekvő település határában nagyon jó kis kirándulásokat lehet tenni az Iharos-erdőn és a Biai-erdőn keresztül is. A városból indulva a piros jelzést kell követni, ez szépen végigvezet az Iharos-erdőn. Kimondottan erdei sétára érdemes készülni, ahol végig jelzett ösvényen kell felfelé, aztán lefelé baktatni, majd ismét felfelé – valójában ez a változatosság az, ami kicsit fárasztóvá teheti a kirándulást. A jelzések az erdőben keresztezik egymást, ezért érdemes előre kitalálni, hogy mekkora kirándulást akarunk tenni.

Forrás: TheOtherKev/Pixabay

A hegyoldalban elszórtan különféle nagyságú sziklák bukkannak elő a fák közül, de mivel felfelé tartunk, egy-egy ponton érdemes kicsit megállni és a fák éppen csak zsendülő zöldje között kikukucskálni, mert néhol nagyon szépen rá lehet látni a városra és a hírneves vasúti viaduktra is.

Különleges növények között

Ez talán kakukktojás lehet a többi kirándulóhely között, mivel a Gödöllői Erdészeti Arborétum nem kifejezetten az a hely, ahol a kutyánk a végtelenbe és vissza vágtázhat. Míg a többi, fentebb és alább felsorolt kirándulóhelyen csak a józan belátásunkra van bízva, hogy mikor kerül póráz a kutyánkra, itt ezt szabály írja elő. Ettől függetlenül nagyon jó kis sétát lehet tenni a négylábúval, különösen tavasszal, amikor az arborétum megtelik madárfüttyel, enyhe virágillattal és az ember csak nehezen tud betelni az frissen zöldbe boruló fák és bokrok látványával.

Forrás: vvvita/Shutterstock

Mindezt persze egy erdőben is láthatjuk, csakhogy nem ilyen változatosságban és bőségben. Igaz, hogy a kutyus itt végig mellettünk jön majd, de cserébe hatalmas területet tudunk együtt bejárni – azzal tehát nem lehet gond, hogy nincs elég idő és hely a gyaloglásra. Plusz pont, hogy Gödöllőre nem különösebben nehéz kijutni Budapestről, például vonatra is fel lehet szállni, így egyáltalán nem kell autóhoz kötni a kirándulóhely kiválasztását.

Egy kellemes kis tanösvény

Telki határában indul az Öreg Tölgy tanösvény, melynek névadója egy méltóságteljes, 250 éves tölgyfa, amely saját információs táblát kapott az ösvény 8. állomásánál. Hatalmas fa, törzsének kerülete 330 centiméter, lehet próbálgatni az átölelését.

Forrás: cocoparisienne/Pixabay

A tanösvény körülbelül 3 kilométer hosszú, a szintemelkedés 150 méter, körülbelül másfél óra alatt lehet bejárni a teljes útvonalat. Ebben, az első olvasásra talán rövidnek tűnő, 3 kilométeres távban pont az a jó, hogy kellemesen nyugis a környezet, így nagyon jó megállni bámészkodni, a kutyáknak pedig felfedezni minden fűcsomót és kidőlt fát.

Eltévedni nem lehet, az út végig táblázott, melyek összesen kilenc állomást jelölnek. Ezeken a pontokon olyan táblákat helyeztek el, melyek a környék élővilágáról mesélnek a növényektől a bogarakon és madarakon át egészen az itt élő nagyobb állatokig. Az út nagyrészt erdőn keresztül vezet, de azért bőven van hely arra is, hogy a kutyák kiugrabugrálják magukat.

A nem sziget Szúnyog-sziget

Vagyis a Népsziget, ami valójában egy félsziget, és ahol elég érdekes kombinációban keverednek a letűnt korok emlékei egy egyébként nagyon is vagány kutyasétáltató helyszínnel. Valaha, mondjuk úgy a 60-as évek környékén strand is üzemelt itt, ezért nyomokban még lehet látni régi üdülőket és más, elhagyatott épületeket, de ez valószínűleg a legkevésbé sem fogja zavarni az ebet.

Forrás: Soloviova Liudmyla/Shutterstock

Ami miatt viszont kifejezetten szeretni fogják a helyet, az az, hogy például egész hosszan lehet sétálni a Duna-parton a fák alatt, nyelvlógatósra lehet futtatni a kutyát, és ha minden normális kerékvágásban működik, akkor még egy-két frissítőt is fel lehet hörpinteni a büfékben. Plusz pont, hogy kutyaiskola is működik a Népszigeten, így ha valaki még nem tudja, hogy mi lenne a legjobb helyszín a négylábú oktatására, arra ez is egy jó tipp lehet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek