Gyönyörű hegyvidéken alakítják ki Spanyolország legújabb nemzeti parkját

Több mint hatéves intenzív kampányt követően úgy tűnik, hogy a dél-spanyolországi Málaga tartomány végre megnevezheti az első saját nemzeti parkját. A Sierra de las Nieves területe ugyanis várhatóan ebben az évben kapja meg az illetékes hatóságok jóváhagyását, amellyel Spanyolország 16. nemzeti parkja lehet – írja cikkében a Lonely Planet.

Az El Caminito del Rey (A király ösvénye) egy hegyi ösvény, avagy via ferrata, Spanyolországban, Málaga tartománybanForrás: Juan Pedro Pena / Shutterstock

Málaga városától északnyugatra található Sierra de las Nieves hegyvidéki terület már 1989 óta védett természeti övezetnek számít. A területén vadon élő állatok, köztük alpesi kőszáli kecskék, őzek, vidrák és különböző ragadozók osztoznak, de a térség leginkább az andalúziai jegenyefenyveséről ismert. Az Ibériai-félszigeten őshonos, még a jégkorszakból eredeztethető jegenyefenyő a mediterrán flóraterület növénye, leginkább csak Spanyolország déli részén és Marokkó északi részén található.

Amint sikerül hivatalosan is elismertetni a hatóságokkal, a Sierra de las Nieves Andalúzia harmadik nemzeti parkja lesz, amely összesen 230 négyzetkilométernyi területet ölel magába a malagai hegyvidékből. A kinevezéssel együttjáró támogatásból a területen látogatóközpontokat építenek, és infrastruktúra-fejlesztésbe kezdenek, hogy minél komfortosabb szolgáltatásokkal várhassák a hegyvidéki területre bringázni, túrázni, barlangászni, kajakozni vagy hegyet mászni érkező látogatókat, akik a Sierra de las Nieves legmagasabb csúcsára, az 1919 méter magas Torrecillára is feljuthatnak.

A Málaga tartományban található Ronda kisvárosát a világ egyik legszebb településeként emlegetikForrás: Paradores / Wikipedia

Ugyanakkor a történemtudomány rajongóit is csábítja a vidék, akik végigjárhatják az egykor a térségben letelepedett, egészen a főniciaiakig visszavezethető népek életterének maradványait, erődjeit, vagy tehetnek egy nagyobb túrát a fehérre meszelt falú házakból álló kistelepüléseken Toloxtól kezdve Rondán át, Istán, El Burgo és Yunquera községéig.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek