Öt város, ahol garantáltan szerelmes lesz februárban

A francia főváros szerelemre hangolt kiállításokkal és koncertekkel várja a párokat, Bécsben fényes bálokat és orchidea kiállítást rendeznek, míg Koppenhágában az ország legnagyobb fényfesztiválja csalogatja a népet. És amíg Budapesten a sportos párokat szólítják fel egy földalatti futásra, addig Tokió téli fényfestéssel és sokakat megmozgató eperszürettel készül, ami majdnem akkora őrület, mint a cseresznyefák szél sodorta virágait nézegetni.

A téli hidegben, amikor a francia fővárosban is egyre lejjebb süllyed a hőmérő higanyszála, van egy nap, amikor a szerelmes szívek felmelegítik az éjszakát. Február 14-én és környékén Párizsban számtalan program vár a szerelmesekre, akik kiállítások, koncertek, vásárok, karneválok és zenés előadások közül válogathatnak.

A Szerelem Fala, Montmartre, PárizsForrás: Shutterstock.com

Ha a klasszikus koncertek is szóba jöhetnek, akkor rögtön két lehetőség közül is választhatunk. Az egyik a neves Nelson Freire zongoraestje, ahol Beethoven, Chopin és Debussy művei szólalnak meg a Philharmonie de Paris falai között, mely Párizs legújabb zenei központja. A koncertet február 10-én tartják.

A másik koncertet szintén ebben, a Jean Nouvel által tervezett koncertteremben tartják. Ezen az előadáson a zongoraszupersztár, Lang Lang áll majd színpadra, aminek a párizsiak rendkívül örülnek, mivel a zenész már egy ideje nem játszott fővárosi színpadon. A február 24-i koncerten a zongoristát az Orchestre de Paris kíséri és Christoph Eschenbach lesz a karmester.

Kiállítások közül szintén kettőt ajánlanánk a figyelmükbe, melyek mindegyike a szerelem és a vágyak témája körül forog. A Palais de la Découverte-ben augusztus 30-ig láthatjuk a De l'Amour című tárlatot, mely két szemszögből figyeli és mutatja be a szerelmet. Végigjárva a tárlat egyik útját, megtudhatjuk, hogy milyen a szerelem a filozófia, a költészet, a film, a zene és a művészet irányából.

A másik úton pedig a tudomány felőli tapasztalás tárul fel – a biológiai, a szociológia, antropológiai, kémiai szerelem oldala. De a Palais de la Découverte modern és egyedi múzeumát nemcsak a kiállítás miatt érdemes felkeresni augusztusig, hanem azért is, mert a dátum után négy évre bezárja kapuit és teljesen átalakul.

Ennél romantikusabb múzeumot nehéz találniForrás: Musée de la Vie romantique

A másik kiállítás egy igazi romantikus villában kapott helyet. Az 1830-ban épített, korábban Ary Scheffer festő otthonául szolgáló Musée de la Vie Romantique egy bájos, mesébe illő épület. Falai között február 14-től július 12-ig egy érdekes kortárs kiállítást tekinthetünk meg. A Cœurs. Du romantisme dans l'art contemporain (Szívek. A romantikus mozgalom a kortárs művészetben) című tárlaton a 19. századi állandó kiállítás összemosódik több mint 20 kortárs művész munkáival, melyek egytől-egyig a szívről mesélnek a látogatóknak.

A fényekkel és eperrel teli város

A tokiói téli fényfesztivál, nem szó szerint egy fesztivál, inkább egy kiterjedt ünnepi díszítés, ami jóval tovább boldogítja az emberek szívét, mint Budapesten. A városban és környékén a 2019 novemberében felkapcsolt fényfüzérek és díszítőelemek közül nagyon sokan még február végén is égnek.

Így például a Shiodome City Center melletti terület a szerelmesek ünnepéig, február 14-ig óceánnyi LED-fényben tündököl, ahol este 18 órától 23 óráig élvezhetjük a kék fényhullámokat. A híres és sokak által kedvelt Shinjuku Station sem maradt ki a fényűzésből. Az itt pislákoló ledfények február 16-ig, minden nap éjfélig láthatóak. A Tokyo Dome City és a hozzá tartozó vidámpark fényei és egyéb látványos programjai február 26-ig várják a látogatókat.

Szuper édes és mindenkit levesz a lábárólForrás: Abbie0709 / Shutterstock.com

De a fénydíszeken kívül egy sokkal finomabb program is vár a Japánba látogatókra, ha utazásukhoz a téli, illetve kora tavaszi hónapokat választják. Ekkor van ugyanis a japán eperszüret ideje. A japán eper pedig édes és zamatos, a világ egyik legfinomabbjának tartják. Tokió környékén több olyan eperföldet is találni, ahova be lehet jelentkezni epret szedni. Egyedi program lehet barátokkal, családdal és persze a párunkkal is.

A farmok egy- és kétórás autóútra vannak Tokiótól, de ha szép az idő, akkor látogatásuk egy egész napos programot is jelenthet. Jó célállomás lehet például a Yoshimura Eper Park, a Dragon Farm, ami egy kicsi és csendes, családbarát eperfarm, vagy a Kamakura Kanko Eperfarm, ami Tokiótól nem messze terül el, és tradicionális, illetve vertikális epertermesztéssel is foglalkozik – olvasható a jw-webmagazine.com oldalán, ahol részletesen bemutatják a hat legjobb, Tokió környéki eperfarmot.

Bálok és virágok a császárvárosban

Nincs is annál romantikusabb, mint részt venni egy csillogó, jó értelemben vett régi vágású bálon, főleg ha azt a keringő városában, Bécsben szervezik. Mondanunk sem kell, hogy a bálok báljára, vagyis a 2020-as Bécsi Operabálra már réges-rég elkelt minden jegy, de ha jövőre szeretnénk részt venni rajta, akkor mostantól kövessük nyomon a legfontosabb információkat.

A Johann Strauss Ball-ra azonban még lehet jegyeket vásárolni. A bált február 15-re tervezik a Kursalon Wien épületébe, ami bár nem az Operaház, de egy Hamupipőke mesébe azért bőven beleillene. A bálon pedig minden lesz, aminek lennie kell. Háromfogásos vacsora, keringő előadás és tánc, amit swing parti és disco követ. A vacsora alatti zenét az Alt Wien szalonzenekar biztosítja, éjfélkor pedig meglepetés és tombola vár a vendégseregre.

Kursalon WienForrás: trabantos / Shutterstock.com

A harmadik bécsi program már a tavasz hírnöke is lehet, hiszen a Hirschstetteni Virágoskertekben megrendezett Orchidea Kiállítás és Vásár február 22-én kezdődik és március 1-ig tart. A nagyszabású virágbemutatót két óriási üvegházban tartják, melyek együttesen 2500 négyzetmétert tesznek ki. Az eseményre több mint 40 kiállító érkezik Európából, Ázsiából és Latin-Amerikából, hogy bemutassák orchideáikat, amiket az érdeklődők és szakemberek meg is vásárolhatnak.

Fényben fürdő sötét téli hónapok

A Koppenhágai Fényfesztivál olyan új módon mutatja be a várost a csendes és sötét téli hónapokban, ami a helyiek és a nemzetközi közönséget is jobb kedvre tudja deríteni egy kicsit. A fényfesztivált a művészet, a fenntarthatóság és a világítási kultúra jegyében alapították, de elsősorban azért, hogy összehozza az innovatív szervezeteket és a nyitott gondolkodású kereskedelmi szereplőket, illetve azokat a fényművészeket és tervezőket, akik még tanulják a szakmát.

Forrás: Copenhagen Light Festival / Facebook.com

A cél pedig egy hatalmas nonprofit projekt, amely más februári rendezvényeket is magában foglal, támogat és idővel hagyománnyá válik. A Koppenhágai Fényfesztivál február elsején kezdődött, és az installációk, állandó fényfestések, épületfestések az éjszakai sétákon vagy a biciklizéseken is láthatóak lesznek február 23-ig szerte a városban. 

Keringőztünk, epret ettünk, most fussunk egyet!

Aki benne van a budapesti futók világában, az tudja, hogy a BBU Föld Alatti Futás évek óta sikert arat. Aki pedig eddig kihagyta, annak jó lehetőség a kipróbálásra a február 15-ére tervezett, Valentin-nap alkalmából megtartott esemény. A futás és a szerelem ünnepét egy programba sűrítve a szervezők hangulatos Valentin-napi meglepetésekkel készülnek majd a sportbarátok számára. A futást immár hagyományosan a kőbányai pincerendszerben tartják, és összesen 12 versenyszám közül lehet majd válogatni. Így a futamok között mindenki megtalálja a neki való távot.

A hagyományos távok mellett indul ovis, sulis és családi futam is, a 4,3 km-es Valentin-kört pedig azoknak találták ki, akik nem gyakorlott futók, de egy ilyen egyedi helyszínen ők is kipróbálnák magukat.

Sőt, a kőbányai pincerendszer rejtélyeit azok is felfedezhetik ezen a napon, akik nem a futás megszállottjai: őket egy vezetett Ötpróba túra várja majd a föld alatt.

A kőbányai pincerendszer érdekessége, hogy évente csak pár alkalommal látogatható, és az innen kitermelt kőből épült fel a Lánchíd két pilonja, a Citadella, a Mátyás-templom, a Halászbástya, az Operaház és más impozáns budapesti épület is. Már csak ezért is megéri a szombati mozgást összekötni ezzel a programlehetőséggel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek