Egyre népszerűbb megmártózni a téli Balatonban, de nem mindegy, hogyan

Egyre többen döntenek a téli úszás mellett. Ezzel kapcsolatban osztotta meg gondolatait Zimányi András, az első téli Balaton-átúszó. Mint fogalmazott, tisztában kell lenni azzal, hogy ez a tevékenység egészen más megpróbáltatások elé állítja a szervezetünket, mint a sima ücsörgés a jeges vízben.

Zimányi András, az első téli Balaton-átúszóForrás: Téli Balaton-átúszás/Facebook

A legfontosabb szerinte, hogy sekély vízben kell gyakorolni, mert szükség lesz valakire, aki a közelben tartózkodik. Az emberi szervezet úgy védekezik a hideg vízben, hogy a végtagokban lelassítja a vérkeringést, ami igen nagy kockázattal járhat, fennáll a veszélye, hogy a karok és a lábak erőtlenné válnak. Erre még rádob egy lapáttal a pánik, ha éppen mély vízben úszunk. Zimányi Andrással ez a legelső úszásánál történt meg, amit hosszútávúszóként furcsa és ijesztő dologként élt meg, de később már nem jelentkezett nála a probléma. Óvatosnak kell lenni, hangsúlyozta.

A másik kevésbé veszélyes tényező a hideg érzet. A zuhanyhoz hasonlóan úszás közben a test felületein átsiklik a víz, így nem tud kialakulni az a vékony védőréteg a bőrfelületen, ami valamelyest melegebb annál a víznél, amibe belemegyünk. Vagyis az úszó testét nagyobb hideg éri, de ezt az izommunkával és a fokozott légzéssel történő kalóriaégetés ellensúlyozza.

Egyre népszerűbb tevékenység a téli Balatonban úszniForrás: Téli Balaton-átúszás/Facebook

Szerinte a derékra rögzíthető jelzőbója nagyon fontos biztonsági eszköz baj esetén, ugyanis derékig érő vízben is lehetetlen fulladás előtt megtalálni valakit, aki elsüllyed, például szédülés vagy eszméletvesztés miatt.

Aki ezt a nagyjából 4000 forintos eszközt használja, azt a közelben tartózkodó segítője pillanatok alatt ki tudja menteni a vízből.

A jég alatt úszást viszont kifejezetten nem javasolja senkinek kipróbálni, mert évről évre halnak meg emberek a jég alatt. A folyókban a téli úszáskor pedig beszűkült tudatállapot alakulhat ki. Ha az úszó ebben az állapotban eltávolodik a parttól, el fogja sodorni a víz, emiatt is nagyon fontos, hogy közvetlen part mentén gyakoroljunk. Emellett felhívta a figyelmet arra is, hogy nem szabad légző gyakorlatokat végezni közvetlenül úszás előtt, és a vízben is tilos, hiszen ezek is szédülést, ájulást okozhatnak – írja a Téli Balaton-átúszás Facebook-oldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek