Kambodzsa enyhít, Thaiföld szigorít

A 16 millió lakosú Kambodzsát viszonylag enyhén érintette a koronavírus, mindössze 382 fertőzést regisztráltak a járvány kezdete óta, és egyetlen haláleset sem történt, bár novemberben rábukkantak egy gócpontra, mely egy 56 éves nőhöz kapcsolódott.

Phnompeni életékép még novemberbőlForrás: AFP/Tang Chhin Sothy

Az eset hatására szigorításokat vezettek be, de már az újranyitást tervezik. A magániskolák már ezen a héten újra kinyitottak, az állami iskolák diákjai a jövő héten térnek vissza az iskolapadokba, és a tervek szerint a múzeumok is újra fogadják a látogatókat, mint a reuters.com cikkéből kiderül.

Eközben a szomszédos Thaiföld ismét szigorításokat harangozott be, mivel a fertőzések száma emelkedik. 28 tartományt soroltak be a piros zónába, és várhatóan számítani lehet utazási korlátozásokra, éjszakai kötelező zárva tartásra, és arra, hogy az éttermek is csak elvitelre főzhetnek - olvasható a Bangkok Charlie Facebook-oldalán.

Mint írják, a kijárási tilalom nem került szóba egyelőre, bár a szóvivő "kvázi lockdown"-nak nevezte a helyzetet. Egyelőre február elejéig tervezik a szigorításokat, ami nem jelenti azt, hogy akkor biztosan fel is oldják a korlátozásokat, ahogyan a tavalyi, kéthetes bezárás is végül három hónapig tartott.

Várakozók a Hua Lamphong főpályaudvaron, BangkokbanForrás: AFP/Mladen Antonov

Bangkok kormányzója pénteken bejelentett már egy sor intézkedést, amelyek szombattól érvényesek. Január 2-től bezártak többek között a Bárok, szórakozóhelyek, masszázsszalonok, iskolák és konditermek, a plázák és bevásárlóközpontok egyelőre nyitva tartanak, és az éttermekben is lehet fogyasztani, igaz, alkoholt nem lehet felszolgálni. Nincs alkohol tilalom, vagyis lehet vásárolni, de nem lehet étteremben vagy a kisboltokban elfogyasztani. A Thaiföldi korlátozásokról bővebben a Bangkok Charlie Facebook-oldalán olvashatnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek