Fenntartható mesterséges szigetek épülnek Malajzia partjainál

A Bjarke Ingels építészirodája, a BIG nyerte meg azt a pályázatot, melyet a malajziai Penang-sziget partjainál épülő, BiodiverCity projekt tervezésére írtak ki - adja hírül a dezeen.com.

Penangi kilátásForrás: mlproject/pixabay.com

Az iroda nevéhez többek között olyan projektek fűződnek, mint az elcsavart híd vagy Dánia tengeri fürdőháza.

Ez esetben egy hatalmas, 1821 hektárt magában foglaló projektről van szó, mely három mesterséges szigetből fog állni. Ezeket autonóm közlekedési hálózat kapcsolja majd össze a szigettel vízen, a levegőben és a szárazföldön. A szigeteket szeretnék autómentessé tenni, ahol az emberek leginkább gyalog vagy biciklivel járnak.

A szigetek vízililomokat formálnak, és területük különböző funkciók szerint oszlik el: 4,6 kilométernyi strand, 242 hektárnyi park kap rajta helyet, emellett 25 kilométer hosszú vízpart.

A projekt célja többek között, hogy elősegítse a Penang-sziget fenntartható gazdasági növekedését és kulturális fejlődését, miközben megóvja a tengerparti övezetek és a természetes élőhelyek biológiai sokféleségét.

Az épületeket nagyrészt bambusz, fa és zöld beton kombinációjából építik, utóbbi jellegzetessége, hogy újrahasznosított alapanyagokból készül. A szigetek egyes körzetei várhatóan 15 000–18 000 lakost szolgálnak ki, és mind a helyi vízkészletekre, megújuló energiára és hulladékgazdálkodásra fognak támaszkodni.

Az épületek és az egyes kerületek körül 50-100 méteres ökológiai folyosókat alakítanak ki, melyek természetvédelmi területként és parkként működnek majd a biológiai sokféleség megőrzésének érdekében. A tervek megtekinthetők a BIG oldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek