Kilencven fokkal elcsavart híd épült Norvégiában

Norvégia déli részén egy meglepő épületet húztak fel nemrégiben, ami szeptember közepe óta várja a kortárs művészet iránt érdeklődő látogatókat.

A Twist MúzeumLauriang Hinitoiu/Kistefos Museum

A kortárs művészeti múzeumként funkcionáló létesítményt a Bjarke Ingels Group (BIG) készítette, és a Randselva folyó felett csavarodik, a Norvégia déli részén lévő város Jevnaker Kistefos nevű szoborparkjában.

Az épület tulajdonképpen egy tetővel ellátott zárt híd, amit a közepén, 90 fokkal mecsavartak. Az 1000 négyzetméteres épület a folyópart két erdős részét kapcsolja össze.

De a Twistnek, azaz csavarodásnak nevezett létesítmény nemcsak híd, hanem egy, a park részét képező szobor is egyben, ami kortárs művészeti múzeumként funkcionál majd.

Az épület mindkét oldala főbejárat lesz: a déli bejáratnál egy 16 méteres alumínium burkolatú acélhídon keresztül jutnak be a látogatók az épületbe. Innen egészen az északi bejáratig el lehet majd látni, ahol egy kilenc méteres gyalogos híd vezet a parthoz.

A csavarodás nemcsak izgalmas látvány, de funkciója is van: megemeli az épületet, hogy kiegyenlítse az alacsonyabb szinten lévő déli oldal és az északi dombololdal közötti szintkülönbséget.

Ez lesz az utolsó állomás a szoborparkban, ami Észak-Európában a legnagyobb. A látogatók pedig olyan nemzetközi művészek alkotásainak megtekintése után fejezhetik be a túrát, mint például a természeti elemeket alkalmazó installációiról híres Olafur Eliasson.

"A Twist egy hibrid alkotás: egy múzeum, egy híd és egy lakható szobor egyben. A szoborparkban pedig mindez egy folyamatas, végtelen hurokká alakítja az útvonalat" – fogalmazott Bjarke Ingels, a tervezőiroda alapítója.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek