Amszterdam innovatív megoldással veszi elejét, hogy mosdónak használják az utcákat

Amszterdamon aggasztó tendencia lett úrrá, sokan ugyanis előszeretettel vizelnek a szabadba, ami köszönhető többek között több nyilvános wc járványhelyzet miatti lezárásának. Ennek a gyakorlatnak igyekezett gátat szabni a városvezetés a GreenPee nyolc, nyilvános piszoárjával, amelyek nemcsak köztisztasági, hanem környezetvédelmi szempontból is megállják a helyüket - derül ki a dezeen.com cikkéből.

Forrás: greenpee.nl

A kenderrostokkal bélelt tartályok tartalmát ugyanis szerves műtrágyaként újra felhasználhatják a város zöldterületeire, emellett ezek mikroökoszisztémákként is szolgálnak a rovaroknak.

A város korábban, 2018-ban már tesztjelleggel telepített hasonló piszoárokat, és mint a GreenPee feltalálója, Richard de Vries elmondta, úgy tűnik, a városi vadvizelés mintegy felére csökkent a piszoárok megjelenése után. A város tehát bővíteni szeretné a projektet, és további GreenPee-ket helyez el a város központi kerületében. Mint De Vries elmondta, több ezer liter öntözésre használt ivóvíz spórolható meg ezzel a módszerrel.

A GreenPee zöld piszoárjai megtalálhatók még Vlaardingen és Beekbergen városában, valamint a belgiumi Mechelenben és Genkben, és hasonló kezdeményezésre Párizsban is látni példát.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek