Hangulatelemként is működnek Tokió legújabb illemhelyei

Színes, nyilvános illemhelyeket telepítettek Tokió parkjaiba, amelyek üresen teljesen átlátszóak, viszont használat közben semmit sem engednek láttatni a szemnek. Az ultramodern installációk egy olyan tervezési projekt részét képezik, amelyben a művészek és építészek személyre szabott, innovatív és érdekes WC-ket készítenek. Ezek az új létesítmények a tokiói Shibuya kerületében bűvölik el és izgatják a közönséget – írja a Lonely Planet.

A különleges, átlátszó és színes illemhelyiségek hangulatossá varászolják a tereketForrás: Satoshi Nagare/The Nippon Foundation

A Shigeru Ban cég építészei által a Tokyo Toilet projekt részeként tervezett két, futurisztikus létesítmény a Yoyogi Fukamachi Mini Parkban és a Haru-no-Ogawa Közösségi Parkban található. Az élénk vörös, narancs és bíbor, valamint a kék és zöld színű WC-k igencsak látványosak, mókásak, jól megvilágítottak, és átlátszóak, amikor üresek. A külső falak speciális üvegből készültek, amelyek a kulcs elfordításakor azonnal átláthatatlanná válnak, és ezzel a használók számára nyugalmat biztosítanak. Amellett, hogy szórakoztató nyilvános létesítményként működnek, a vécék másodlagos funkciója a légkör létrehozása naplementekor. "Éjszaka a toalett gyönyörű papírlámpaként világít a parkban" – mondta az építészeti cég.

A kulcs elfordításakor már nem átlátszóak a falak, így védik az ott tartózkodók privát szférájátForrás: Satoshi Nagare, The Nippon Foundation

A Tokyo WC projektben 16 alkotó látta el a Shibuya körzet 17 nyilvános mosdóját. Az első három mellékhelyiséget augusztus elején nyitották meg a nagyközönség számára, az egyik ezek közül az Ebisu Parkban található, amely egy erős fényszórókkal felszerelt betonfalak sorozata.

Japán a világ egyik legtisztább országa, még a nyilvános WC-kben is magasabb a higiénia, mint a világ többi részén. Ott azonban a nyilvános mosdók használata visszafogott, mivel a sztereotípiák szerint sötétek, piszkosak, büdösek és félelmetesek.

A nyilvános vécékkel kapcsolatos félreértések eloszlatása érdekében határozott úgy a Nippon Alapítvány, hogy felújítja Tokió Shibuya kerületének nyilvános illemhelyeit. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek